Parcul Naţional Everglades, cea mai mare zonă umedă, mlăştinoasă din Statele Unite ale Americii, în Florida, este afectat de o secetă extremă care omoară peştii, pune în primejdie aligatorii şi a paralizat turismul, transmite miercuri AFP, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Multe specii de animale sălbatice au nevoie de apă pentru a supravieţui. Dar în prezent, există foarte puţină, dacă există, în Everglades, cu excepţia căilor navigabile artificiale”, a declarat pentru AFP Marshall Jones, un antreprenorul în vârstă de 46 de ani, proprietarul Mack’s Fish Camp de pe râul Miami. El arată spre unul dintre cele şapte hidroglisoare pe care le foloseşte pentru a transporta turişti, care zace acum pe uscat, într-un canal secat.
Consecinţele lipsei de apă sunt dramatice pentru specii de peşti precum bibanul negru şi somnul. În plus, “acest lucru obligă animale precum aligatorii, ţestoasele şi şerpii să migreze în căutarea apei, punându-le în pericol de moarte din cauza căldurii”, a adăugat el.
În acest ecosistem, care găzduieşte peste 2.000 de specii de animale şi plante, secetele sunt frecvente spre sfârşitul sezonului uscat, care se desfăşoară din octombrie până la mijlocul lunii mai.
Însă, în ultimele luni, precipitaţiile au fost mai mici decât într-un an normal, iar condiţiile de secetă sunt mai extreme, a declarat Robert Molleda, şeful Serviciului Meteorologic din Miami.
Nu doar fauna locală este afectată ci şi turismul în regiune. “Acest an va fi foarte dificil pentru noi din punct de vedere financiar”, remarcă Marshall Jones, adăugând că nu a mai trecut printr-o astfel de secetă din 2009.
Potrivit lui Steve Davis, cercetător şef la Fundaţia Everglades, un ONG care activează pentru protejarea zonei umede, situaţia actuală este agravată şi mai mult de intervenţia antropică în regiune.
Timp de secole, apa care se acumula la nord de Everglades în timpul sezonului ploios, între mijlocul lunii mai şi octombrie, se scurgea încet spre sud, atenuând severitatea secetelor din sezonul uscat. Însă, în ultimul secol, autorităţile au deviat cursul natural al apei pentru a facilita creşterea urbană şi agricolă din sudul Floridei şi, în acest proces, au afectat echilibrul zonei umede.
“Când am drenat şi canalizat Everglades-urile, am făcut ecosistemul mai vulnerabil la secetă”, remarcă Steve Davis.
Pentru a remedia aceste greşeli din trecut, statul Florida a început în urmă cu câţiva ani un proiect masiv de reabilitare a zonei, cofinanţat de guvernul federal. Obiectivul este de a restabili alimentarea cu apă dinspre nord printr-un sistem de canale, baraje, deversoare şi pompe de apă.