Cum încearcă să își revină fermierii din Turcia după valurile de frig fără precedent din acest an. „Va exista un deficit semnificativ în volumul unor soiuri de fructe exportate din Turcia, iar prețul va fi mult mai mare”

fructele turcesti afectate de mai mult valuri de inghet vor fi mai putine si mai scumpe in 2025 foto: freepik.com

Trei episoade severe de îngheț au avut un impact major asupra volumului mai multor culturi turcești în această primăvară, temperaturile la începutul anului coborând brusc în multe părți din acestă țară care asigură un mare volum de fructe și legume din comerțul european. Printre cele mai afectate culturi se numără cireșele și caisele, indică o anchetă a portalului specializat fruitnet.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Valuri de îngheț fără precedent au lovit Turcia inclusiv în aprilie

Turcia a fost lovită în această primăvară de unul dintre cele mai grave episoade de îngheț din istorie, numeroase culturi de fructe cu sâmburoase – inclusiv cireșe și caise – fiind grav afectate. „Pierderile estimate în ce privește cireșele ajung până la 50%”, spune Kerim Taner, președintele executiv al companiei Perla Fruit. „Livrările din iulie vor fi cu 80-90% mai mici decât în mod normal”, explică el, citat de aceeași sursă. Potrivit lui acestuia, combinația dintre cererea mare pe piața internă și oferta redusă va duce, cel mai probabil, la creșterea prețurilor în acest sezon.

Akin Söyleyen, director de marketing la exportatorul turc Aksun, a descris înghețul drept „fără precedent ca amploare”, cu livezi din mai multe regiuni agricole raportând pierderi majore. „A fost afectat totul”, a declarat el pentru același portal, numind acest episod unul dintre cele mai semnificative evenimente de îngheț din istoria recentă a țării.

În perioada 10-12 aprilie, temperaturile au scăzut până la -15°C în unele regiuni, peste o treime din cele 81 de provincii ale Turciei confruntându-se cu îngheț și ninsoare. Frigul extins a fost descris drept cel mai sever îngheț care a lovit țara în ultimele trei decenii, afectând cele mai importante și prospere zone agricole.

Daunele suferite de caiși ar putea influența inclusiv producția din anul următor

Afost grav afectată, de exemplu, partea de est a provinciei Malatya  – o regiune care produce 85% din caisele Turciei. Pierderile au fost estimate la peste 500 de milioane de dolari, iar daunele produse copacilor ar putea influența negativ recolta de anul viitor, potrivit unui raport publicat de Daily Sabah, un cotidian turcesc.

De asemenea, au fost afectate peste trei sferturi din viile din provincia vestică Manisa au fost afectate, iar alte rapoarte indică pierderi semnificative la cartofi, flori, nuci și migdale. Una dintre cele mai afectate culturi au fost alunii, cel mai important produs agricol de export al Turciei, care aduce venituri de peste 2 miliarde USD anual. Unele regiuni din sudul țării au raportat pierderi de până la 80%.

Într-o vizită recentă la Malatya, ministrul agriculturii și silviculturii, Ibrahim Yumaklı, a confirmat daune vizibile ale copacilor de cais. El a declarat că guvernul a lansat eforturi de refacere menite să redea sănătatea pomilor și să asigure recolta din anul următor.

Turcia exportă anual caise în valoare de 70-80 de milioane de dolari, fiind cel mai mare producător mondial

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică din Turcia (TurkStat), Turcia a exportat caise în valoare de 55,6 milioane USD în 2020, 61,8 milioane USD în 2021 și un vârf de 82,6 milioane USD în 2022. După o scădere la 58,6 milioane USD în 2023, volumul a crescut din nou în 2024, cu 20,4%, ajungând la 70,6 milioane USD, a relatat Daily Sabah.

Între 2020 și 2024, exporturile totale de caise au atins 329,3 milioane USD, Rusia fiind principalul cumpărător, cu importuri de 179,4 milioane USD.

Yunus Kılıç, membru al consiliului Uniunii Camerelor de Agricultură din Turcia (TZOB), a declarat că daunele provocate de îngheț în Malatya au fost catastrofale. „Fiecare cais din provincie a fost afectat”, a spus el pentru agenția Anadolu. Situația este aparent similară și în provinciile învecinate precum Elazığ, Kahramanmaraş și Sivas, și ele regiuni importante în producția de caise.

Producția anuală de caise se ridică, de obicei, la aproximativ 750.000 de tone, ceea ce face din Turcia cel mai mare producător mondial. Anul acesta, însă, volumul este estimat să scadă la aproximativ 10.000 de tone, potrivit lui Kılıç. Iar valul de frig nu a devastat însă doar culturile de caise, ci a provocat și daune semnificative la piersici, mere și nectarine.

Sunt în studiu măsuri de rambursare a pierderilor, iar fermierii insistă pentru restructurarea datoriilor la bănci

Evaluările daunelor sunt încă în curs, iar guvernul turc ar avea în vedere planuri de rambursare a costurilor de producție pentru fermieri. Kılıç a cerut, de asemenea, restructurarea datoriilor fermierilor către Banca Ziraat și Cooperativele de Credit Agricol.

„Aceste ajustări ar oferi un sprijin crucial sectorului”, a declarat el pentru Daily Sabah. „Obiectivul este ca producătorii să poată reveni la o producție la scară completă anul viitor. Fermierii sunt, de asemenea, instruiți cum să îngrijească pomii afectați, pentru a încuraja refacerea și fructificarea în sezonul următor.”

Directorul comercial Yigit Gökyigit de la compania turce de export Alanar confirmă, la rândul său, că producția de cireșe, caise și prune  a fost puternic afectată de îngheț. În total, Alanar a pierdut peste jumătate din recoltă în primăvară, a declarat el pentru Fruitnet.

„Înghețul a afectat aproape toată țara, în trei episoade pe parcursul a trei luni”, spune el. „În unele regiuni, daunele au crescut exponențial. În februarie, un îngheț puternic a lovit Adana, Mersin și Hatay, iar în martie au fost grav afectate viile de pe coasta Mării Egee. La mijlocul lui aprilie, înghețul din întreaga țară a provocat un dezastru și mai mare în aceste regiuni.”

„Majoritatea produselor principale de export sunt afectate, în special fructele cu sâmburi precum cireșele și caisele, dar și merele și strugurii. Va exista un deficit semnificativ în volumul unor soiuri exportate din Turcia. În general, se așteaptă ca prețurile să fie mult mai mari decât anul trecut, în funcție de produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *