Câteva tone de muguri de brad, molid şi pin, diverse plante medicinale şi trufe vor fi valorificate în acest an de Direcţia Silvică Vrancea, mai multe loturi care au fost scoase la licitaţie fiind deja adjudecate, potrivit reprezentanţilor instituţiei, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„În acest an am scos la licitaţie muguri de brad, molid şi pin, flori de tei şi sunătoare. Toate loturile au fost adjudecate, cu excepţia celui de sunătoare. Am avut aproximativ 1.000 de kilograme de muguri de pin, 1.000 de kilograme de brad şi molid şi 1.500 de kilograme de flori de tei. Cererea a rămas relativ constantă în ultimii ani. La mugurii de brad am avut o cantitate puţin mai mare în anii trecuţi, dar compensăm anul acesta cu mugurii de pin”, a declarat, luni, directorul Direcţiei Silvice Vrancea, Lucian Zamfir.
Majoritatea celor care licitează pentru aceste produse le procesează şi le valorifică apoi în industria farmaceutică.
La mare căutare sunt şi trufele, astfel că, anul acesta, Direcţia Silvică Vrancea a scos la licitaţie trei loturi de recoltare, disponibile în fondul forestier de la ocoalele Focşani, Dumitreşti şi Panciu.
“Am vândut un lot de 500 de kilograme, iar pentru celelalte două aşteptăm următoarele licitaţii. Recoltarea trufelor este permisă doar în baza unei autorizaţii eliberate de administratorul fondului forestier. Recoltarea ilegală este sancţionată contravenţional, iar dacă fapta este mai gravă, cum ar fi utilizarea unui număr mare de câini special antrenaţi, se pot aplica sancţiuni suplimentare, în funcţie de circumstanţe”, a precizat Zamfir.
Contractele pentru recoltarea trufelor sunt valabile până la finalul anului, perioadele de recoltare fiind stabilite clar prin actele încheiate între părţi.
Aproximativ 20% din veniturile Direcţiei Silvice Vrancea sunt obţinute din valorificarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale, vânătoare sau vânzarea de puieţi forestieri.
În Vrancea, fondul forestier este exploatat şi valorificat în baza reglementărilor legale, Direcţia Silvică încercând să pună accent atât pe conservarea resurselor naturale, cât şi pe prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale în păduri.