Comerţul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerţul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la 19 miliarde euro în ianuarie 2025, cu 4% mai mult decât în ianuarie 2024. Marea Britanie a rămas principala destinaţie, exporturile crescând cu 3%. Exporturile către Elveţia au crescut, de asemenea, cu 16%, în principal datorită produselor din cacao. Exporturile de cafea, ceai, cacao şi mirodenii au crescut cu 396 de milioane euro (+55 %) în ianuarie 2025 faţă de ianuarie 2024, în principal ca urmare a creşterii preţurilor la cacao şi cafea. Exporturile de produse de cofetărie şi ciocolată au crescut cu 150 de milioane euro (+18 %), în timp ce exporturile de produse lactate au crescut cu 119 milioane euro (+8 %).
De asemenea, importurile agroalimentare ale UE au crescut la 16 miliarde euro în ianuarie 2025, în creştere cu 7% faţă de decembrie şi cu 19% mai mult decât în ianuarie 2024, în mare parte din cauza preţurilor ridicate la cacao şi cafea. Importurile din Coasta de Fildeş (+438 de milioane euro, +77%) şi Ghana (+233 de milioane euro, +153%) au înregistrat cele mai mari creşteri de valoare, determinate de creşterea preţurilor la cacao. Importurile UE de cafea, cacao şi mirodenii au crescut cu 1,4 miliarde euro (+ 66 %) în ianuarie 2025, ca urmare a creşterii preţurilor la cacao şi cafea. Importurile de fructe, fructe cu coajă lemnoasă şi produse necomestibile au crescut, de asemenea, în principal din cauza preţurilor mai mari.
Per total, excedentul comercial al UE de pe urma comerţului cu produse agroalimentare s-a redus la trei miliarde euro în luna ianuarie, reflectând creşterea costurilor de import.