Una dintre cele mai cunoscute crame din Europa, Familia Torres, avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, ar putea fi nevoită să-și părăsească terenurile viticole din Catalonia în următorii 30 de ani. Regiunea Penedès, unde familia produce vin din 1870, devine din ce în ce mai caldă și mai uscată, punând în pericol calitatea vinurilor și sustenabilitatea activității, conform The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Irigația este viitorul. Nu ne mai bazăm pe vreme”, a declarat președintele companiei, Miguel Torres, în vârstă de 83 de ani. „Nu știu cât timp vom mai putea rămâne aici producând vinuri bune, poate 20 sau 30 de ani, nu știu. Schimbările climatice schimbă toate condițiile”.
Crama investește deja masiv în adaptarea la noile condiții, instalând sisteme de irigații atât în Spania, cât și în California, și plantând viță-de-vie la altitudini mai mari. Familia Torres produce deja struguri în Tremp, în zona Prepirineilor catalani, la 950 de metri altitudine, și a achiziționat terenuri în Benabarre (Pirineii aragonezi), la 1.100 de metri, unde momentan este prea frig pentru cultivare.
„Peste 30 până la 50 de ani, este posibil să fim nevoiți să renunțăm la viticultură aici”, a spus Torres.
Crama folosește diverse tehnologii pentru reducerea și reutilizarea apei
Compania de familie deține peste 1.000 de hectare de vie în Catalonia, în special în regiunea Penedès, dar și în alte zone ale Spaniei, în Chile și în California. În eforturile sale de adaptare, crama folosește diverse tehnologii pentru reducerea și reutilizarea apei și investește anual 11% din profit pentru combaterea crizei climatice.
„Turiștii sunt foarte importanți pentru Catalonia, iar noi suntem foarte aproape de Barcelona. Această zonă ar putea rămâne atractivă pentru activități turistice, dar viticultură, nu cred că va mai fi aici”, a spus Torres.
În ultimii 40 de ani, temperatura medie în Penedès a crescut cu 1°C, ceea ce a dus la devansarea recoltei cu aproximativ 10 zile față de deceniile trecute. Familia Torres folosește diverse metode pentru a încetini coacerea strugurilor, în încercarea de a menține calitățile necesare vinurilor de calitate.
„Încălzirea globală distruge industria”
Declarațiile lui Miguel Torres vin într-un context dificil pentru industria viticolă europeană. El a menționat că în anul 2023 producția a scăzut cu până la 50% în unele regiuni — „cel mai prost an pe care l-am văzut vreodată” — iar anul trecut, producția a rămas sub medie din cauza valurilor de căldură și secetă extremă.
Anul acesta a început mai bine, datorită ploilor din iarnă și primăvară și utilizării mai extinse a irigațiilor, dar Torres avertizează că umiditatea crescută aduce un nou pericol: mana.
„În viitor, dacă vrem să avem mai multă stabilitate în recoltă, trebuie să oprim încălzirea globală”, a spus el. „Încălzirea globală distruge industria”.
Creșterea costurilor legate de irigații afectează și profitabilitatea companiei, într-un context economic deja dificil, marcat de taxe vamale impuse vinurilor în Marea Britanie și un nou impozit pe ambalaje, care afectează în special sticlele din sticlă.
„Nu avem niciun profit din exporturile către Marea Britanie, asta este realitatea. Sute de mii de englezi vin în vacanță în Spania și cunosc brandul. Trebuie să-l menținem viu în Regatul Unit”, a mai spus Torres.
Pentru a reduce cheltuielile, compania analizează posibilitatea de a îmbutelia o parte dintre vinurile mai accesibile direct în Marea Britanie, importându-le în vrac, în cisterne.
„Cel târziu anul viitor ar trebui să începem deja să importăm astfel în Regatul Unit”, a explicat el. „Consumatorii britanici plătesc mai mult pentru vin și nu există altă opțiune pentru import. Producția din Marea Britanie este foarte mică”.