Lemongrass, o extraordinară plantă perenă originară din Asia este cunoscută în Europa mai mult ca soluție de ținut țânțarii la distață. Însă în bucătăria asiatică este un ingredient foarte utilizat pentru a da aromă preparatelor. Veste bună este că, în ciuda originii sale asiatice, se adapteaza foarte bine climei temperat-continentale din Europa. Se poate ține chiar și în ghiveci pe balcon: ne apără și de țânțari și din când în când putem folosi câte o bucățică din ea pentru a da aromă unei omlete, unor legume sau chiar fripturii de pui sau peștelui la cuptor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce este și ce proprietăți are planta lemongrass, cunoscută la noi ca iarba de lămâie sau citronela
Lemongrass sau, în română, iarba de lămâie sau citronela, din italiană, Cymbopogon, pe numele ei științific. Are o aromă și un gust proaspăt și extrem de plăcut care se apropie de cel de lămâie. Dar nu e doar plăcută, ci are și o serie de proprietăți benefice importante. Ca element de comparație, are o formă undeva între praz și ceapa verde, cu o nuanță mai apropiată de cea a prazului. Se poate folosi proaspătă, uscată sau sub formă de pudră, iar fiecare parte a plantei — frunza, tulpina și bulbul — are utilizări specifice, fie în gastronomie, fie în scopuri terapeutice.
Se crede că este o plantă cunoscută încă din Antichitate și se povestește că pe vremea lui Alexandru cel Mare se folosea drept „iarbă contra febrei”. Era folosită ca remediu pentru obișnuitele afecțiuni asociate anotimpului rece. Dealtfel, și azi reprezintă ingredientul principal al supei Khada, populară în toată Asia de sud-est pentru combaterea răcelii și gripei.
Potrivit cookist.it, printre caracteristicile lemongrass se numără, în primul rând, conținutul său caloric modest, ca al oricărui zarzavat (30 kcal/100 g). Este o plantă extrem de săracă în grăsimi dar bogată în carbohidrați și are conține și ceva proteine. Este considerată un stimulent natural care combate oboseala fizică și psihică și are totodată efect digestiv și protejează tractul digestiv. În plus, are și efecte antiinflamatoare și ajută sistemul circulator.
Cum se folosește bulbul și tulpina de lemongrass în gastronomie
În gastronomie, se folosesc bulbul și tulpina, fie proaspete, fie uscate, fie chiar uscate și transformate în pudră. Bulbul se toacă sau se zdrobește și se folosește în cantități mici, similar cu lămâia, fiind foarte aromat. Tulpina se taie adesea rondele și se adaugă proaspătă în preparate de tip stir fry.
În bucătăria asiatică, mai ales în rețetele tailandeze, vietnameze și indiene această plantă aromatică se combină frecvent cu lapte de cocos, kefir, ghimbir, carne, pește, legume. Sau se folosește alături de alte condimente precum sos de soia, coriandru, usturoi, ardei iute
Un exemplu celebru este supa thailandeză Tom Kha Gai — o supă consistentă cu lapte de cocos, pui și condimente, în care lemongrassul oferă o notă plăcută de citrice.
Se pot face cu ea și marinate foarte reușite pentru carne. În combinație cu usturoi, ardei iute, coriandru, sos de soia și lapte de cocos pentru a marina carne albă sau chiar pește.
De asemenea, merge perfect în supe de leguminoase (linte, năut, fasole), dă un gust special supelor de legume și supelor limpezi de folosit ulterior în alte preparate. Dar poate fi adăugat ca aromă exotică și în deserturi, creme, aluaturi sau alte compoziții.
Frunzele uscate de lemongrass sunt des folosite pentru prepararea unei infuzii cu efect calmant, digestiv și de stimulare a imunității.

De ce condiții are nevoie o plantă de lemongrass pe balcon
Pentru a putea cultiva pe balcon plante de lemongrass specialiștii recomandă în primul rând de lumină naturală: cel puțin 6-8h de lumină directă de-a lungul zilei. Vara este să nu bată direct peste ea lumina puternică a soarelui, ci filtrată prin perdea.