Proiectul noii Politici Agricole Comune așteptat miercuri prevede mai multă flexibilitate pentru subvenții, creșterea plafonului pentru ajutoarele forfetare și plăți mai rapide în caz de calamități naturale

proiectul noii politici agricole (PAC) Foto: Dreamstime

Mai multă flexibilitate în ceea ce privește condițiile pentru accesarea subvențiilor agricole, creșterea plafonului pentru ajutoarele forfetare destinate micilor fermieri și plăți mai rapide pentru cei afectați de schimbările climatice, cum sunt inundațiile și seceta – sunt o serie de modificări care se regăsesc în proiectul noilor Politici Agricole Comune (PAC), anuntă agenția italiană de presă ANSA, care a avut acces la document.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Seria de măsuri urmează să fie incluse într-un pachet legislativ mai amplu dedicat agriculturii, care a fost anunțat a fi dat publicității miercuri, 14 mai.

După ce anul trecut au relaxat deja unele reguli ca răspuns la protestele fermierilor, autoritățile de la Bruxelles propun o flexibilitate suplimentară pentru așa-numitele bune condiții agronomice și de mediu („Bcaa”), adică standardele de bază pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a primi subvențiile agricole.

De asemenea, în document este prevăzută o modificare în ceea ce privește menținerea pajiștilor permanente (Bcaa1), pentru a permite statelor membre să extindă de la 5% la 10% procentul maxim de reducere a acestor pajiști.

Totodată, în document sunt încurajate statele UE să „permită eventuale plăți” către fermieri pentru protejarea turbăriilor și a zonelor umede (Bcaa2) și apare o nouă definiție a „cursului de apă” în cadrul reglementării privind protecția apelor (Bcaa4).

Având în vedere că „calamitățile naturale, evenimentele climatice extreme și catastrofale cresc în frecvență, intensitate și durată”, Comisia Europeană propune includerea unor „plăți complementare de criză” între subvențiile directe pentru fermierii afectați, oferind statelor posibilitatea de a crește sprijinul direct pentru veniturile agricole „pentru a permite o compensare rapidă”, se arată în document. Aceste plăți nu vor fi supuse regimului de condiționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *