Potrivit unui studiu, realizat la Universitatea din California, Davis, oile pot îmbunătăți starea de spirit și răspunsul la stres al oamenilor prin simpla lor activitate de pășunat iarba.
În fiecare primăvară, între aprilie și iunie, 25 de oi sunt înscrise într-un studiu care documentează modul în care turma afectează atât solul, biodiversitatea, cât și sănătatea mintală a studenților, ca parte a programului Nature Rx al universității.
În tot acest timp, oile stau în campusul universității, într-un loc împrejmuit de un gard, având acces la apă curată și fiind transportate către hambarele lor dimineața și seara.
Haven Kiers este autoarea principală a acestui studiu, directoare a proiectului „Sheepmowers” și asistent universitar de arhitectură peisagistică la Colegiul de Științe Agricole și de Mediu din Davis.
„Acest lucru a început ca un experiment pentru a le testa abilitățile de cosit, iar acum am publicat cercetări despre modul în care îi fac pe oameni să se simtă liniștiți”, a spus Haven Kiers.
Studenții, profesorii, personalul și membrii comunității au luat parte la evenimente organizate în scopul cercetării. Aceștia au putut să învețe și să picteze alături de oi.
„Am descoperit că există o probabilitate semnificativ mai mică a sentimentelor de a fi ‘foarte stresat’ și ‘stresat’ în rândul grupului care a asistat la ‘oile cositoare’, în comparație cu grupul care nu a experimentat […] Grupul cu oile a fost pur și simplu mult mai fericit”, a declarat Kiers.
View this post on Instagram
Evenimentele terapeutice de pășunat au asigurat relaxarea și reducerea stresului academic.
„Mi-a plăcut să văd oaia chiar înainte de examenul de la chimie; m-a ajutat să-mi distrag atenția și să nu mă stresez chiar înainte de a susține examenul”, a scris un student pe Instagram.
Cercetătorii au analizat starea de bine pe care oile le-a transmis-o studenților.
„Unii studenți consideră că evenimentele noastre de pășunat sunt atât de terapeutice încât rămân acolo ore întregi mâncând prânzul, lucrând și povestind cu prietenii”, a declarant Mina Bedogne, specialistă în Management și Știința Mediului.
Rămâne încă de cercetat dacă oile au făcut sau nu o treabă mai bună la cosit decât mașinile de tuns iarbă, însă, cu siguranță și-au atins scopul principal al proiectului.
Pentru mai multe informații despre acest proiect puteți urmări pagina @ucdavis_sheepmowers de pe Instagram și site-ul SheepMowers.org.
Sursa foto: SheepMowers.org