Şapte din 10 români acordă sub 30 de minute mesei de prânz, pentru care alocă o valoare medie de 40 lei, potrivit unui studiu realizat de o platformă digitală pentru servicii şi plăţi.
Datele raportului au arătat că 7 din 10 români aleg să ia prânzul în faţa calculatorului şi doar 6% comandă de pe platformele de livrare. Studiul denumit Pauza de prânz în 2025 – Între rutină, gust şi tendinţe a fost realizat online, în aprilie 2025, pe un eşantion de 2206 respondenţi, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 61 ani, transmite Agerpres.
“În România anului 2025, pauza de prânz rămâne, paradoxal, cel mai neglijat obicei valoros din viaţa profesională. Doar 1 din 10 angajaţi îşi oferă peste 45 de minute pentru această pauză, iar 7 din 10 o petrec în faţa calculatorului. Pauza de prânz nu este doar un moment de alimentaţie – este o sursă reală de energie, productivitate şi echilibru mental. Studiul nostru arată că 8 din 10 angajaţi declară că se simt mai concentraţi şi mai fericiţi după o pauză de prânz de calitate. Mai mult, dacă ar avea acces la o valoare mai mare a tichetelor de masă, 1 din 2 ar alege restaurante mai bune, cu ingrediente locale şi opţiuni sănătoase. Prin campania Prânzul Anului, ne dorim să schimbăm percepţii şi să atragem atenţia asupra unui adevăr simplu: o pauză de prânz corectă este un reset vital pentru angajat şi un catalizator de performanţă pentru angajator”, a declarat Gorkem Oran, director general Edenred România.
Cercetarea arată că în alegerea restaurantului, criteriile cele mai importante sunt gustul mâncării, preţul şi opţiunile sănătoase. În materie de preferinţe în funcţie de generaţie, 45% dintre cei din generaţia Z au afirmat că ar dori o pauză de prânz mai lungă ca durată, iar peste jumătate dintre ei (51%) susţin că aleg restaurante cu ingrediente locale şi nu ar ţine cont de preţ la alegerea restaurantului la prânz. În acelaşi timp, în rândul millenials, doar 39% ar dori timp mai mult pentru pauza de prânz, dar interesul lor este mai crescut pentru produsele autentice româneşti (62%).
Studiul a mai arătat că pentru 88% dintre persoanele chestionate este foarte important să aibă opţiuni sănătoase la prânz, iar 62% sunt interesate de gust, prospeţime şi susţinerea producătorilor locali, fapt ce confirmă interesul crescut al românilor pentru produsele tradiţionale atunci când aleg un restaurant. Peste 68% au declarat că preferă meniul zilei, salatele sau mâncarea gătită pe grătar.
Potrivit studiului Barometru Food 2024, în privinţa beneficiilor tichetelor de masă, 79% dintre respondenţi confirmă că acestea sunt o soluţie practică pentru prânz, iar 72% spun că prin intermediul acestora mânâncă mai bine şi pot avea o masă mai completă şi mai echilibrată. Totodată, studiul anual Benefit, realizat de Edenred, reafirmă impactul beneficiilor extrasalariale în creşterea bunăstării, atât material, cât şi fizic sau psiho-emoţional, unde cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanţă şi cardurile culturale continuă să fie cele mai apreciate de angajaţii din România.
Pe 1 mai, compania a dat startul campaniei Prânzul Anului, care se va desfăşura la nivel naţional, timp de o lună.
Edenred este o platformă digitală pentru servicii şi plăţi.