Bolile hepatice sunt în creștere și este extrem de important să protejăm acest organ vital, mai ales că lumea în care trăim este plină de toxine.
Unul dintre cele mai importante (dar adesea ignorate) organe ale corpului este ficatul – acesta îndeplinește o multitudine de funcții, inclusiv digestia alimentelor, stocarea energiei și eliminarea toxinelor. Deși toți credem că alcoolul dăunează ficatului (și chiar așa este), el nu este singurul lucru care îl afectează negative, potrivit timesofindia.indiatimes.com.
Iată care sunt cele trei alimente ce trebuie evitate pentru a ne proteja ficatul
Ceea ce este și mai surprinzător este că alte alimente periculoase pentru ficat sunt extrem de comune și le consumăm frecvent, chiar zilnic. Iată care sunt cele trei alimente considerate cele mai dăunătoare pentru ficat, conform gastroenterologului Saurabh Sethi, de la Harvard.
Alimente bogate în fructoză îmbolnăvesc ficatul și favorizează diabetul și bolile cardiovasculare
Fructoza este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în fructe, însă problema apare la fructoza adăugată, mai ales în alimentele procesate și băuturile îndulcite. Alimentele bogate în fructoză includ sucurile carbogazoase, bomboanele, produsele de patiserie și multe gustări ambalate. Când consumi prea multă fructoză, ficatul o transformă în grăsime. Aceasta duce la acumularea de grăsime în celulele hepatice, ceea ce poate cauza steatoză hepatică non-alcoolică (NAFLD). În timp, această acumulare poate provoca inflamații, cicatrizări și chiar insuficiență hepatică.
Fructoza mai determină și rezistență la insulină, o afecțiune în care organismul nu mai răspunde corespunzător la insulină, crescând riscul de diabet de tip 2. De asemenea, excesul de fructoză poate crește nivelul trigliceridelor, sporind riscul de boli cardiovasculare și chiar accident vascular cerebral.
Uleiurile industriale din semințe favorizează inflamația cronică, afectând inclusive ficatul
Uleiurile industriale precum uleiul de soia, de porumb, de floarea-soarelui și de rapiță sunt utilizate pe scară largă în alimentele procesate și în restaurante. Aceste uleiuri sunt bogate în acizi grași omega-6, care, în exces, creează un dezechilibru cu omega-3 în organism. Acest dezechilibru provoacă inflamații cronice, o cauză principală a multor boli, inclusiv a afectării ficatului.
Aceste uleiuri sunt, de asemenea, foarte instabile și se oxidează ușor când sunt încălzite, formând compuși toxici precum grăsimile trans și peroxizii lipidici. Acești subproduși dăunează celulelor hepatice, cresc stresul oxidativ și încurajează inflamația. Reîncălzirea repetată a acestor uleiuri, frecventă în prăjirea adâncă, le face și mai periculoase.
Consumul de uleiuri industriale din semințe este asociat cu boli de inimă, diabet, artrită și probleme metabolice care suprasolicită ficatul.
Sucurile de fructe sunt zahăr lichid și contribuie la încărcarea ficatului cu fructoză
Sucul de fructe este adesea promovat ca o băutură sănătoasă, dar, în realitate, este zahăr lichid, fără fibrele din fructele întregi. Consumul regulat de suc de fructe încarcă ficatul cu fructoză, provocând acumulare de grăsime și stres hepatic.
Spre deosebire de consumul fructelor întregi, sucul de fructe determină creșteri rapide ale glicemiei și insulinei, favorizând depozitarea de grăsime în ficat și crescând riscul de steatoză hepatică. Multe sucuri conțin și zaharuri adăugate, agravând problema. Dacă dorești cu adevărat să bei suc de fructe, prepară-l acasă prin presare la rece și nu adăuga zahăr.
