Ce legume merg adăugate pe grătar alături de carne și cum? E preferabil să le marinăm sau să le adăugăm în stare naturală?

legume-pe-gratar foto: freepik.com

De regulă data de 1 mai marchează și începutul grătarelor în aer liber, iar o bună strategie pentru a nu exagera cu consumul de carne este ca lângă ea să adăugăm și legume. Sunt colorate, aromate, sănătoase și ușor de digerat. Și foarte ușor de pregătit, iar dacă urmăm câteva recomandări, le putem face de-a dreptul delicioase, făcându-le să își păstra gustul și textura.

Legume pe grătar -câteva reguli generale pentru maxim de rezultat

Secretul reușitei legumelor la grătar începe cu tăierea lor corectă. Fiecare legumă are particularitățile ei, dar regula generală este: felii nici prea groase, nici prea subțiri, pentru a evita arderea sau alterarea gustului. În cazul vinetelor sau al dovleceilor, o grosime a feliei între 1-2 cm este ideală.

Al doilea pas important, legumele nu se adaugă pe grătar imediat ce le-am tăiat. Exact pe modelul cărnii, se țin întâi la marinat, cel puțin o oră, în diferite variante aromatice:

-ulei, usturoi, pătrunjel, lămâie, ardei iute

-ulei, piper și sos de soia

-ulei, ceapă tăiată mărunt, ardei iute, oțet balsamic

Dacă timpul la dispoziție este scurt, e nevoie să fie măcar unse cu ulei, folosind un spray sau o pensulă. Această etapă este obligatorie pentru că împiedică arderea, creând o ușoară barieră protectivă. Este important, totodată, ca atunci când le așezăm pe grătar să nu aibă pe ele ulei în exces, pentru că riscă să se ardă.

O altă regulă generală: legumele care conțin mai multă apă se așează mai spre centrul grătarului – tehnică numită și căldură directă, în timp ce cele de consistență mai dură se așează spre margine, pentru a evita arderea, căldură indirectă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ultima dar nu cea mai puțin importantă: legumele pe grătar se presară cu sare abia după ce sunt gata, pentru a evita uscarea lor, date fiind proprietățile hidrofile ale sării.

Legume pe grătar- care merg cel mai bine și timpii de gătire pentru fiecare

  • Vinete: întregi la căldură directă, adică în centrul grătarului – aprox. 30 minute; felii groase, la căldură directă, spre margine, întoarse din când în când – aprox. 10 minute

  • Sparanghel: întreg la căldură directă – 5–10 minute

  • Ciuperci champignon: întregi la căldură indirectă – 10–15 minute
  • Ardei: tăiați în jumătate și gătiți la căldură directă – 10–15 minute

  • Roșii: tăiate în jumătate, în centrul grătarului – circa 10 minute
  • Praz: întreg, gătit la căldură indirectă – 10–12 minute

  • Dovlecei: feliați și gătiți la căldură indirectă – 8–10 minute

  • Ceapă: întreagă, în coajă, în funcție de mărime – 30–40 minute
  • Știuleți de porumb fragezi: fără frunze, la căldură indirectă, întorși din când în când – 20–25 minute

  • Cartofi: întregi, la căldură directă și înțepați de mai multe ori – 30–40 minute

  • Morcovi: întregi la căldură indirectă, întorși din când în când – aprox. 12 minute

  • Conopidă și broccoli: felii groase gătite la căldură indirectă, întoarse din când în când – aprox. 15 minute

  • Fenicul: felii groase, gătit la căldură indirectă, întors din când în când – 12–15 minute

Cum să condimentezi legumele când le iei de pe grătar

În funcție de cât le-am aromatizat inițial, pot fi foarte bine completate cu alte arome care le potențează gustul și aroma rezultate în urma gătirii lor pe grătar. Este momentul când le presărăm cu sare. Iar în afară de ea, le mai putem stropi cu ulei, preferabil de măsline, un strop de oțet balsamic sau suc de lămâie, chiar și coajă rasă la moment: va reechilibra foarte bine carnea, cu gustul ei intens, concentrat.

Dacă inițial le-am marinat doar cu puțin ulei din lipsă de timp, putem acum adăuga amestecurile aromatice anterioare.  Iar pentru o versiune ultra gourmet, în funcție de timp, resurse și preferințe, mai merg foarte bine peste ele:

-ierburi aromatice proaspete, mentă, cimbru, busuioc, măghiran

-oregano uscat

-piper

-parmezan ras

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *