Consumul de șampanie și o atitudine pozitivă pot reduce riscul de stop cardiac / Fructele și greutatea controlată ajută, potrivit studiilor recente

Consumul de șampanie alături de alți factori poate scădea riscul de deces FOTO: Freepik

Un nou studiu sugerează că obiceiuri simple precum consumul de șampanie (moderat), mai multe fructe în alimentație și o stare psihică bună ar putea reduce riscul de stop cardiac brusc (SCA).

Cercetarea, publicată în Canadian Journal of Cardiology, este prima de acest tip care analizează în detaliu factorii de risc non-clinici ce pot influența apariția acestui eveniment cardiovascular letal, citează The Guardian.

Stopul cardiac brusc: o urgență cu potențial fatal

Stopul cardiac apare atunci când inima încetează brusc să pompeze sânge, de obicei din cauza unei aritmii severe. Fără intervenție rapidă, cum ar fi resuscitarea cardiopulmonară (CPR), supraviețuirea este improbabilă.

Cercetătorii au identificat 56 de factori de risc modificabili, care țin de stilul de viață, factori psihosociali, starea socio-economică sau mediul înconjurător. Concluzia? Îmbunătățirea acestor factori ar putea preveni între 40% și 63% dintre cazurile de stop cardiac brusc.

Șampanie, vin alb și o stare de spirit bună – factori protectori 

Rezultatele sugerează că un consum moderat de șampanie și vin alb, asociat cu aport crescut de fructe, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și un tonus psihic pozitiv pot juca un rol major în reducerea riscului. Controlul tensiunii arteriale și un nivel educațional mai ridicat s-au dovedit, de asemenea, factori protectori.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Am fost surprinși de proporția mare de cazuri prevenibile doar prin corectarea profilului de risc”, a declarat dr. Renjie Chen de la Universitatea Fudan din Shanghai.

500.000 de persoane analizate

Studiul s-a bazat pe date din UK Biobank, un vast registru medical britanic. Peste 500.000 de persoane au fost urmărite timp de 14 ani, iar 3.147 dintre ele au suferit un stop cardiac brusc în acest interval.

„Toate cercetările anterioare s-au concentrat pe factori deja cunoscuți. Noi am adoptat o abordare largă, analizând întreaga expunere la mediu și relația cu sănătatea”, a explicat dr. Huihuan Luo, autor principal al studiului.

Mai mult decât vinul roșu: șampania reintră în discuție

Într-un editorial asociat, cercetători din Canada au remarcat impactul pozitiv al șampaniei și vinului alb, punând sub semnul întrebării ideea că doar vinul roșu are proprietăți cardioprotectoare. „Beneficiile consumului moderat de alcool pot fi mai complexe decât se credea”, au concluzionat autorii.

Totuși, aceste concluzii intră în conflict cu recomandările actuale ale Fundației Britanice a Inimii. Instituția subliniază reducerea consumului de alcool ca măsură preventivă.

Prevenția, o provocare complicată

Specialiștii atrag atenția că trecerea de la tratamentul stopului cardiac la prevenirea lui nu e un demers simplu. Evenimentele cardiace au cauze multiple. De la factori genetici și boli cardiovasculare ascunse, până la stil de viață și expuneri de mediu.

Pentru a reduce impactul imens asupra sistemelor de sănătate, autorii recomandă politici publice de prevenție la scară largă. Totuși, ei recunosc complexitatea implementării acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *