Șase alimente care pot reduce riscul de AVC / Specialiștii spun că sunt pline de nutrienți benefici care susțin sănătatea cardiovasculară

Nucile si bananele pot reduce riscul de AVC Sursa foto: Pexels

Unele alimente au fost criticate pe nedrept în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății vasculare și generale. Însă, potrivit eatingwell.com, nutrienții din nuci, banane, cafea, fulgi de ovăz, tofu și fasole pot contribui la reducerea riscului de AVC (accident vascular cerebral).

Consumul de alimente integrale, activitatea fizică, evitarea fumatului și somnul de calitate sunt esențiale pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.

Navigarea printre sfaturile contradictorii despre alimentație poate fi copleșitoare. Azi citești că un aliment îți poate crește riscul de AVC, iar mâine afli că e, de fapt, benefic. Nutriționiștii au lămurit situația și au evidențiat șase alimente, considerate controversate, care, de fapt, îți pot reduce riscul de accident vascular cerebral.

1.Nucile conțin grăsimi nesaturate, bune pentru sănătatea cardiovasculară

Adesea evitate din cauza conținutului caloric ridicat, nucile conțin grăsimi sănătoase ce sprijină sănătatea inimii și pot reduce riscul de AVC. Meghan Pendleton, nutriționistă, spune că „grăsimile nesaturate din nuci sunt foarte bune pentru sănătatea cardiovasculară”. Studiile arată că un consum de nuci de cel puțin 5 ori pe săptămână poate reduce riscul de AVC cu 19%. În plus, sunt bogate în antioxidanți precum vitamina E și polifenoli, care combat inflamația — un factor important în dezvoltarea aterosclerozei.

2.Bananele țin în frâu un factor decisiv în declanșarea AVC

Deși conțin zahăr natural, bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, un mineral esențial pentru menținerea tensiunii arteriale normale. Potrivit nutriționistei Veronica Rouse, „tensiunea arterială ridicată este unul dintre principalii factori de risc pentru AVC, iar potasiul joacă un rol crucial în reglarea acesteia.” Mulți oameni nu ating aportul zilnic recomandat de 4700 mg de potasiu, dar bananele pot ajuta în acest sens.

3.Cafeaua, consumată cu moderație, reduce riscul de AVC

Deși cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială, consumul moderat (două-trei căni pe zi, filtrate) a fost asociat cu un risc mai scăzut de AVC. Cafeaua conține antioxidanți precum acidul clorogenic și flavonoide, care contribuie la protecția vaselor de sânge. Totuși, e recomandat să nu depășești trei căni pe zi.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


4.Fulgii de ovăz au efect antiinflamator

Ovăzul este adesea evitat din cauza temerilor legate de glicemie, dar cu o preparare atentă, poate aduce multiple beneficii inimii datorită conținutului de beta-glucan, o fibră solubilă care reduce colesterolul. Ovăzul conține și compuși fenolici cu efecte antioxidante și antiinflamatoare. Alege fulgi de ovăz integrali (tăiați sau rulați) și combină-i cu proteine și grăsimi sănătoase pentru un mic dejun echilibrat.

5.Fasolea, gătită corect, mențin sănătatea inimii

Fasolea are o reputație proastă din cauza informațiilor greșite despre lectine, dar acestea sunt neutralizate prin gătire corectă. Fasolea este bogată în fibre solubile, care ajută la eliminarea colesterolului, și în potasiu și magneziu — toate contribuind la sănătatea inimii și creierului.

6.Tofu poate reduce riscul de AVC

Deseori considerat un aliment „fals” care afectează hormonii, tofu este de fapt un aliment vegetal nutritiv, bogat în izoflavone – antioxidanți care pot susține tensiunea arterială normală. Studiile arată că un consum crescut de produse din soia, precum tofu, este asociat cu un risc redus de AVC.

Alte sfaturi pentru reducerea riscului de AVC

  • Urmărește o dietă de tip mediteraneean sau DASH, bogată în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, cu proteine slabe și lactate cu conținut redus de grăsimi.
  • Fă mișcare regulat: cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână + 2 zile de exerciții de forță.
  • Renunță la fumat: abandonarea fumatului reduce semnificativ riscul de AVC.
  • Prioritizează somnul: între 7–9 ore de somn de calitate pe noapte; tratează apneea de somn, dacă este cazul.

Alimentația sănătoasă ar trebui să fie și plăcută

Există multe neînțelegeri legate de alimentele care ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral. Multe alimente etichetate ca „rele” sunt de fapt pline de nutrienți valoroși. Nuci, banane, cafea, ovăz, tofu și fasole pot avea efecte benefice asupra sănătății creierului și inimii. Când ai dubii, apelează la un specialist pentru clarificări. Alimentația sănătoasă ar trebui să fie și plăcută, iar o dietă echilibrată poate include cu ușurință aceste alimente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *