Irigația joacă un rol esențial în practicile agricole, permițând o aprovizionare eficientă cu apă a culturilor. Există mai multe metode de irigație, fiecare având caracteristici specifice pentru a se adapta la anumite peisaje, la disponibilitatea apei și la cerințele culturii.
Este vorba de irigația de suprafață, irigația cu pivot, irigația prin aspersiune, irigația prin picurare și irigația prin picurare subterană. Iată o analiză a avantajelor și dezavantajelor principalelor sisteme de irigații folosite la ora actuală, oferite de compania multinațională Rivulis, specializată în sisteme de irigații.
Irigația de suprafață
Irigația de suprafață, cunoscută și sub denumirea de irigație prin inundare sau irigație prin scurgere, este cea mai veche și mai cunoscută metodă de irigare. Ea constă în aplicarea apei direct pe sol, pe câmp sau pe plantație, doar cu ajutorul gravitației. Fie că este vorba de inundație completă sau parțială, apa este direcționată direct pe suprafața solului, fără utilizarea picurătoarelor sau a altor componente.

Practica irigației de suprafață datează de mii de ani și reprezintă în prezent aproximativ 95% din activitatea de irigare tradițională. Primele surse de apă proveneau din pârâuri sau râuri, din canale de irigație sau chiar de pe câmpuri aluvionare. Odată cu apariția echipamentelor moderne de terasare și pompare, sistemele de irigație de suprafață s-au extins și în zonele montane și în regiunile mai îndepărtate de cursurile de apă.
Avantaje
-
Cost relativ scăzut
-
Nu necesită tehnologie
-
Ușor de operat și întreținut
Dezavantaje
-
Eficiență scăzută în utilizarea apei
-
Contribuie la emisii de gaze cu efect de seră
-
Spală fertilizanții din sol
-
Apa poate stagna prea mult pe unele suprafețe
-
Poate polua sursele de apă din apropiere prin scurgere
-
Nu permite o aplicare eficientă a nutrienților
Irigația cu pivot
Un sistem de irigație cu pivot este mecanizat și presurizat, acest tip de sisteme existând deja de circa 70 de ani. Modelul cel mai răspândit distribuie apa circular, rotindu-se în jurul unui punct central. Sistemul este compus d
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
intr-o conductă din oțel inoxidabil montată pe structuri mobile cu roți motorizate. Duzele de aspersiune sunt amplasate de-a lungul conductei sau atârnă de aceasta.

Mai există și sistemul de irigație cu pivot cu deplasare laterală: distribuie apa în linie dreaptă și sunt mai eficiente pe terenurile dreptunghiulare.
Avantaje
-
Economic, potrivit suprafețelor foarte mari
-
Poate asigura o distribuție uniformă în condiții fără vânt
-
Util pentru aplicarea pesticidelor
Dezavantaje
-
Cost inițial foarte ridicat
-
Ineficient în câmpuri pătrate/dreptunghiulare, cele cu pivot central
-
Poate favoriza apariția bolilor la plante
-
Eficiență scăzută în condiții de vânt
-
Nu poate iriga tot câmpul simultan
-
Consum mare de energie
Irigația prin aspersiune
Irigația prin aspersiune folosește o pompă pentru a aplica apă sub presiune, similar ploii, prin duze de mici dimensiuni. Este potrivită pentru majoritatea tipurilor de sol datorită faptului că este reglabil și dotat cu o gamă variată de debite disponibile.
Pentru o distribuție uniformă a apei, mai multe aspersoare trebuie să funcționeze simultan astfel încât jeturile să se suprapună. Fiecare tip de aspersor are un model de funcționare relativ diferit de altele.

În cadrul acestui sistem de irigare au apărut și microaspersoarele, ideale atunci când este necesar un volum mai mare de apă decât pot oferi picurătoarele standard. Sunt utilizate în livezi, peisagistică, sere și pentru protecție împotriva înghețului.
Avantaje
-
Accesibil și ușor de instalat
-
Distribuție uniformă în condiții ideale
-
Gamă variată de debite și modele de udare
-
Potrivit pentru orice tip de sol
-
Util pentru răcire în zilele caniculare
-
Protecție anti-îngheț
-
Permite aplicarea de fertilizanți și alte substanțe chimice
-
Poate asigura rate de udare foarte ridicate
Dezavantaje
-
Cost mai mare pentru microaspersoare
-
Distribuție inegală în condiții de vânt
-
Presiune de funcționare mai mare, necesară
Irigația prin picurare
Irigația prin picurare este un sistem de microirigare care furnizează apă direct la rădăcina plantelor printr-o rețea de țevi și picurători. Este foarte eficientă dacă este bine proiectată și întreținută. Dezvoltată inițial în Australia și perfecționată în Israel încă din 1964, irigația prin picurare este în prezent metoda cea mai eficientă de distribuție a apei.

Este compusă din: pompă sau sursă de apă presurizată, filtre, valve, conducte, racorduri și injectoare. Sistemele includ filtre pentru a preveni colmatarea.
Irigația prin picurare are marele avantaj că minimizează evaporarea și risipirea apei, oferind o udare direcționată și eficientă. În plus, nutrienții pot fi distribuiți odată cu apa direct la rădăcini, într-un proces numit fertirigare, eficient din punct de vedere al absorbției.
Este aplicabilă în aproape orice tip de cultură: legume, pomi fructiferi, sere, culturi în rânduri.
Irigația subterană
Subirigația (SDI) este un sistem cu presiune joasă și eficiență ridicată, care utilizează conducte de picurare îngropate. Este ideală pentru zonele aride și cu vânt, dar funcționează bine și pe alte tipuri de sol.

Oferă udare frecventă și uniformă, reducând evaporarea, buruienile și bolile. Apa ajunge direct la rădăcini, nu la suprafața solului, ceea ce limitează germinarea semințelor de buruieni. Dacă este gestionată corect, permite economii de apă, aplicarea eficientă a fertilizanților și operațiuni agricole în timpul irigației. Singurul mare dezavantaj este cel legat de costurile de realizare.
Din păcate, nu există o soluție unică perfectă, atrag atenția specialiștii. Fiecare dintre metode având plusuri și minusuri, iar testarea este cea mai bună modalitate de a decide. Alegerea metodei potrivite depinde de condițiile naturale ale solului, tipul de cultură, tehnologia disponibilă, experiența anterioară, volumul de efort pe care îl presupune folosirea lui și raportul cost/beneficiu.