Ar trebui să renunți la cafeaua la ibric și să treci la cea la filtru. Metoda de preparare a cafelei influențează sănătatea inimii din cauza prezenței diterpenilor, care pot crește colesterolul

metoda de preparare a cafelei influenteaza colesterolul pe termen lung foto: pixabay.com

Dacă preferi vechea cafea la ibric de fiecare zi, ar fi probabil cazul ca în viitor să o prepari altfel. Ar părea că metoda de preparare cea mai sănătoasă este cea în care cafeaua trece printr-un filtru.  Modul în care preparăm cafeaua de fiecare zi poate influența semnificativ nivelurile unor compuși naturali care cresc nivelul colesterolului în sânge, numiți diterpeni, indică un nou studiu al Universității Uppsala din Suedia.

Ipoteza nu este nouă, dar acest studiu clarifică o serie de aspecte legate de influența diterpenilor asupra colesterolului „rău”, LDL, scrie publicația newatlas.com.  „Având în vedere cât de multă cafea se consumă la locurile de muncă din Suedia, am vrut să înțelegem conținutul de substanțe care cresc colesterolul în cafeaua obținută din aceste tipuri de aparate”, a declarat David Iggman, cercetător la Unitatea de Nutriție Clinică și Metabolism a universității și autorul principal al studiului.

„Am analizat paisprezece aparate de cafea și am constatat că nivelurile acestor substanțe sunt mult mai mari în cafeaua obținută astfel decât în cea preparată cu filtre clasice.”

Cercetările anterioare au demonstrat deja că în cafeaua fiartă – cum ar fi cafeaua turcească – se găsesc niveluri ridicate ale celor mai problematici dintre diterpeni, cafestol și kahweol, ale căror efecte de creștere a colesterolului LDL sunt cunoscute încă din anii ’90. De asemenea, s-a constatat că filtrul de hârtie elimină aceste substanțe din cafeaua fiartă. În 2020, un studiu norvegian desfășurat pe parcursul a 20 de ani a arătat că consumul de cafea nefiltrată este asociat cu un risc mai mare de deces din cauze cardiovasculare comparativ cu cafeaua filtrată. Acest lucru a dus la includerea în 2023, în Recomandările Nutriționale Nordice, a cafelei filtrate ca alegere mai sigură.

Metodologia de lucru

În studiul actual, cercetătorii, conștienți de consumul mare de cafea preparată automat la locul de muncă, au vrut să stabilească nivelurile de diterpeni din mostre de cafea provenite din spații publice din Suedia. Au fost analizate 14 aparate din patru unități medicale, folosind setările standard pentru o ceașcă de cafea. Din fiecare aparat au fost prelevate două mostre, la un interval de două-trei săptămâni. Dintre cele 14 aparate, 11 erau mașini de preparare prin fierbere, iar trei erau aparate cu concentrat lichid (care amestecă un concentrat de cafea lichidă cu apă fierbinte).

Pentru comparație, au fost preparate și metode comune de cafea de casă: cafea la filtru, cafetieră moka, la French press, și cafea fiartă. Cafeaua fiartă a fost ulterior filtrată printr-un filtru textil (din poliester-acrilic), recomandat drept alternativă la filtrul de hârtie. De asemenea, au fost analizate patru mostre de espresso din trei cafenele și un laborator.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Fiecare probă a fost analizată prin cromatografie lichidă cu spectrometrie de masă (LC-MS), măsurându-se nivelurile de cafestol și kahweol. Cafeaua din aparatele de fierbere conținea un nivel mai mare de diterpeni decât cea filtrată cu hârtie, dar mai puține decât cafeaua fiartă.

„Rezultă că procesul de filtrare este crucial pentru prezența acestor substanțe ce cresc colesterolul în cafea”, a explicat Iggman. „E clar că nu toate aparatele reușesc să le elimine. Dar problema variază în funcție de tipul aparatului, iar concentrațiile diferă și în timp.”

Este preferabilă cafeaua trecută prin filtru de hârtie

Cercetătorii au estimat și impactul diterpenelor asupra colesterolului LDL din sânge. Volumul mediu al unei cești obținut din aceste aparate era de 137,5 ml. Ei au calculat că înlocuirea a trei cești de cafea preparată la aparat cu cafea filtrată, cinci zile pe săptămână, ar reduce colesterolul LDL cu 0,58 mmol/L. Pentru comparație, acest efect ar fi echivalent cu adăugarea a 60 ml de frișcă lichidă (cu 40% grăsime) în fiecare ceașcă de cafea filtrată.

„Majoritatea mostrelor conțineau niveluri care pot influența colesterolul LDL al consumatorilor și riscul lor viitor de boli cardiovasculare”, a concluzionat Iggman. „Pentru cei care beau multă cafea zilnic, este clar că cea filtrată prin hârtie sau, în orice caz, filtrată bine, este preferabilă. Pentru a determina exact efectul asupra colesterolului LDL, ar fi nevoie de un studiu controlat, în care participanții să bea aceste tipuri de cafea.”

Pe scurt, dacă cea mai sănătoasă cafea, din punctul de vedere al colesterolului, este cea la filtru, la polul opus se situează cafeaua fiartă, în care diterpenii rămân în suspensie, în lipsa unei forme de filtru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *