ABC în bucătărie | Cum reîncălzești mâncarea ca să-i păstrezi gustul și aroma și să fie sigură pentru consum

vas cu mancare din care ies aburi, reîncălzești mâncarea Sursa foro: unsplash. com

Reîncălzirea resturilor de mâncare te ajută să faci economie de timp și bani, dar este și parte din strategia de reducere a risipei alimentare. Dar dacă nu faci corect riști fie să strici gustul și aroma alimentelor sau, mai grav, o toxiinfecție alimentară. Dacă nu știi cum să reîncălzești mâncarea corect sau de câte ori poți încălzi aceeași mâncare, avem câteva sfaturi care-ți vor fi utile. 

Merită să știi că toxiinfecțiile alimentare sunt mult mai frecvente decât pare la prima impresie. Uneori acestea iau forma disconfortului gastric și intestinal, alteori pot fi severe și este  necesară intervenția medicilor. Cele mai expuse persoane sunt copiii, vârstnicii și cei care au disfuncții ale sistemului digestiv. 

Reguli generale care trebuie respectate

Pentru a păstra gustul și a evita îmbolnăvirea, aceste câteva reguli trebuie mereu respectate, indiferent de tipul mâncării. 

  • Răcește mâncarea cât mai repede după gătire (în maximum 2 ore), apoi păstreaz-o la frigider și consum-o în 3–4 zile. Alternativ, poți congela resturile timp de 3–4 luni. După această perioadă, mâncarea este încă sigură, dar gustul și textura pot avea de suferit.
  • Decongelează complet alimentele congelate în frigider, niciodată în afara acestuia (în bucătărie la temperatura mediului, sub jet de apă sau la cald) sau folosind funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde. 
  • Reîncălzește mâncarea până devine fierbinte uniform, atingând și menținând 70°C timp de cel puțin 2 minute, aceasta fiind și cea mai importantă recomandare conform healthline.com.
  • Nu reîncălzi aceeași mâncare de mai multe ori.
  • Nu recongela alimentele deja dezghețate.
  • Consumă imediat după reîncălzire.

Cum procedezi cu friptura 

Reîncălzirea fripturii poate face carnea tare, o poate usca. Textura poate deveni cauciucată, fără gust și aromă. Îi poți păstra însă textura, frăgezimea și gustul dacă o încălzești în cuptor la 120°C, adică o temperatură medie. Feliază carnea înainte, dacă este posibil și pune pe ea bucățele mici de unt (cât o alună). 

O altă soluție simplă este ca feliile de carne să le rumenești rapid, câte 2-3 minute pe fiecare parte în ulei încins sau unt. În ulei, carnea de porc și miel sau berbecuț, în unt cea de vită și pui. 

Și cuptorul cu microunde poate fi o soluție bună, dacă pui carnea într-un vas puțin adânc și adaugi puțină apă și un strop de ulei sau puțin unt. Acoperă vasul cu totul cu o hârtie pentru copt pe care o uzi bine înainte și o storci. Setează cuptorul la putere medie în trepte de 1 minut. După acest timp unge carnea cu sosul din tavă, acoperă cu hârtie umezită, din nou și repetă, pentru alte 2-3 minute. Pune friptura într-o pungă pentru fiert (acele pungi groase în care alimentele pot fi fierte în apă) și pune carnea în apă care clocotește. Dă deoparte și las-o să stea pentru 5-7 minute, apoi servește-o imediat. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cum reîncălzești corect peștele

Aliment sănătos, dar foarte persabil, chiar și atunci când este gătit. Extrem de sensibil la temperatură, ca să-i păstrezi gustul și textura, încălzește-l în cuptorul bine încins înainte și apoi setat la sub 100 de grade (foc foarte mic), într-un vas de metal – care să preia și să transmită repede căldura, acoperit cu folie de aluminiu. Lasă-l în cuptor pentru cel mult 10 minute. 

La microunde se poate încălzi peștele fără crustă. Pulverizează puțină apă sau ulei peste el, acoperă și încălzește în reprize scurte, verificând constant să nu se usuce. 

În tigaie sau la aburi este soluția perfectă pentru peștele prăjit, la grătar și cel care are crustă. Pune-l într-o tigaie acoperită cu folie, deasupra unui vas cu apă clocotită, timp de 4–5 minute.

Cum procedezi cu orezul

Indiferent cum este preparat, orezul riscă să dezvolte bacterii periculoase (Bacillus cereus) dacă e păstrat incorect. Răcește în maximum 1 oră după gătire și păstrează-l max. 3–4 zile.

Pentru a-l reîncălzi adaugă puțină apă, acoperă vasul cu hârtie de copt udă și stoarsă și ține-l la microunde 1–2 minute. Poate fi încălzit la cuptor, la 150°C,  15–20 minute. Adaugă puțină apă și puțin unt și amestecă-l ușor înainte pentru a-l aera. 

Cum reîncălzești pizza

Modul ideal este la cuptor. Pune pizza rămasă într-o pungă de hârtie udă și stoarsă sau împachetează- în hârtie de copt udată și stoarsă. Ține pizza la cuptor, circa 5 minute la 150 de grade. La fel, împachetată în hârtie udă se poate reîncălzii și la cuptorul cu microunde, pentru un minut. 

Cum procedezi cu ciorbele și mâncărurile gătite într-o singură oală

Este ideal să reîncălzești mâncarea o singură dată și doar atât cât vei mânca. O poți face direct pe aragaz, în cuptor sau la microunde. Ai grijă ca mâncarea să ajungă la cel puțin 70 de grade pentru minimum două minute.

Este bine să nu lași mâncărurile acestea să clocotească. Vor pierde bună parte din nutrienți, gust și aromă. De fiecare dată când încălzești aceste mâncăruri, ține vasele acoperite cu capac, folie de aluminiu sau hârtie de copt umezită (dacă folosești cuptorul cu microunde). 

Microundele păstrează cel mai bine nutrienții

Toate metodele prin care reîncălzești mâncarea duc la pierderi nutritive, dar cele rapide și cu expunere redusă la lichid – cum sunt microundele – păstrează mai bine vitaminele și antioxidanții. Vitamina C, de exemplu, poate pierde 20–30% la microunde, față de până la 95% prin fierbere.

Ca regulă generală îți va fi util să știi că cel mai bine este să reîncălzești mâncarea folosind aceeași metodă cu care a fost gătită.

Comentarii

  1. Singurul lucru cu care sunt de acord este dezghetarea. In rest, deloc de acord. Eu reincalzesc mancarea solida la aparatul de gatit cu aburi si asa ma asigur ca isi pastreaza si nutrientii, nu se deshidrateaza si gustul ramane nealterat. Iar pizza nu o reincalzesc, deci aici nu ma pronunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *