15 euro pe oră la cules de sparanghel și căpșuni / Românii, noua forță de muncă a fermelor din Germania

abund berry, fructe de padure Seră de căpșuni (Sursa foto: Facebook)

Fermierii germani se pregătesc pentru un sezon agricol, marcat de creșterea iminentă a salariului minim la 15 euro pe oră pentru muncitorii sezonieri. Schimbările legislative și presiunile economice se suprapun peste o transformare demografică semnificativă: românii i-au depășit numeric pe polonezi în sectorul muncii sezoniere, conform Profit.ro.

Conform The Pinnacle Gazette, în 2015, în lunile de recoltă lucrau aproximativ 5.650 de muncitori polonezi și 4.750 români. În 2023, numărul polonezilor a scăzut drastic, la 2.200, în timp ce românii au ajuns la 5.100. Situația reflectă nu doar migrația forței de muncă, ci și atractivitatea sporită a veniturilor oferite de fermele germane, în condițiile în care salariul orar în România este în prezent de 4,87 euro.

Din 2015 până în prezent, salariul minim pentru lucrătorii sezonieri a crescut constant

Totuși, cultivarea sparanghelului și a căpșunilor în Germania devine tot mai dificilă. Fermierii semnalează efectele negative ale majorării salariului minim, despre care afirmă că „le-ar putea compromite competitivitatea și chiar existența”. Aceștia cer reglementări speciale pentru muncitorii agricoli sezonieri, nu din opoziție față de ideea de salariu minim, ci pentru a menține viabilă producția locală: „nu se opun salariului minim în sine, ci doresc ca recoltarea internă să rămână viabilă prin excepții țintite pentru lucrătorii sezonieri”.

Pe de altă parte, Sindicatul Industrial pentru Construcții, Agricultură și Mediu (IG BAU) respinge ferm aceste solicitări și insistă ca „toți lucrătorii să beneficieze de salarii echitabile”, fără excepții în agricultură.

Din 2015 până în prezent, salariul minim pentru lucrătorii sezonieri a crescut constant: de la 8,50 euro la 12,82 euro pe oră, urmând ca de la începutul lui 2025 să ajungă la 15 euro. Această evoluție se suprapune cu alte dificultăți din sector: între 2015 și 2023, suprafața cultivată cu căpșuni s-a redus cu 24%, iar cea de cultură în aer liber cu 42%. Mai grav, unul din patru producători de sparanghel și-a închis afacerea, potrivit Rețelei Asociațiilor pentru Sparanghel și Fructe de Pădure.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Costurile cu forța de muncă reprezintă deja între 30% și 60% din totalul cheltuielilor de producție

Costurile cu forța de muncă reprezintă deja între 30% și 60% din totalul cheltuielilor de producție, iar fermierii avertizează că o nouă creștere ar putea duce la importuri masive de produse mai ieftine și la pierderea poziției produselor locale pe piață. În plus, un raport din 2024 al Inițiativei pentru Agricultură Echitabilă atrage atenția asupra unor practici problematice în cazarea și plata muncitorilor sezonieri, menționând „chirii exagerate, condiții sanitare precare și locuințe neizolate”.

Pentru a răspunde acestei crize, Camera Agricolă din Saxonia Inferioară (LWK) a propus soluții tehnologice: ajutoare mecanizate pentru recoltarea sparanghelului și plantarea căpșunilor pe straturi înălțate, pentru o recoltare mai eficientă. Cu toate acestea, astfel de soluții presupun investiții consistente și sunt accesibile doar fermelor mari. Mai mult, recoltatoarele automate pot afecta calitatea produsului și implicit, profitabilitatea.

Sezonul căpșunilor este pe cale să înceapă, iar fermierii bio sunt în așteptare

Ca măsură suplimentară, guvernul landului Saxonia Inferioară a anunțat în martie 2025 înființarea unui centru central de plasare a lucrătorilor calificați, menit să simplifice și să accelereze recrutarea forței de muncă străine prin reducerea birocrației.

Sezonul căpșunilor este pe cale să înceapă, iar fermierii bio sunt în așteptare. Marcus Fischer, din Neuenstadt am Kocher, anticipează o creștere a prețurilor cu 10–15% față de anul trecut, fără a putea da cifre exacte. Andreas Frank, din Weinsberg-Gellmersbach, mizează pe recolta timpurie: „protejarea plantelor cu folii speciale le ferește de ploaie și de ciuperca Botrytis cinerea, îmbunătățind aroma și calitatea fructului”.

Asociația Producătorilor de Fructe și Legume din Baden-Württemberg are o perspectivă pozitivă asupra sezonului, în ciuda anului anterior care a fost marcat de recolte medii și venituri scăzute. Condițiile climatice actuale – frig iarna și umiditate suficientă în sol – creează premise bune pentru o producție reușită.

Într-un context economic tensionat, fermierii germani încearcă să mențină un echilibru fragil între presiunea costurilor, nevoia de forță de muncă și livrarea de produse locale de calitate. Deși provocările sunt evidente, sezonul promite, iar românii devin o piesă esențială în acest puzzle agricol european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *