Trei sosuri rapide pentru aperitivele și friptura de la masa de Paște/ Se prepară în câteva minute și poți alege între iaurt, hrean sau muștar

Trei sosuri rapide pentru masa de paste, sosuri Foto: iStock/ Magone

Sosurile sunt de multe ori vedeta mesei. Sunt cele care dau mai multă savoare unui preparat din carne, legume sau cartofi. Peste ouăle de Paște un sos de hrean sau de maioneză adaugă textură unui gălbenuș uscat. La fel un sos de iaurt peste cartofii sau legumele din garnitura fripturii. Și să nu uităm nici de sosul de muștar cu care putem asezona drobul de miel sau friptura.

1. Sos de hrean 

Îl găsim desigur și gata preparat în conserve, dar nu va avea niciodată mirosul și iuțeala celui natural sau al celui pus de noi la borcan.

Curățăm rădăcina de hrean cu un peeler de bucătărie. Îl tăiem bucăți și îl punem în blender. Îl tocăm până când e fin și uniform.

Peste hrean, într-un castron, adăugăm 3 linguri de oțet, 2 linguri de zahăr și 2 lingurițe de sare. Cu mâna, peste care am pus o mănușă, amestecăm bine totul. La final punem 100 de gr de smântână grasă, care să mai domolească iuțeala și să-i dea o textură fină.

2. Sos de muștar

Tocăm mărunt câteva fire de ceapă verde. Punem o lingură de unt în tigaie si călim câteva minute.

Adăugăm muștarul, 2-3 linguri și fierbem 1 minut. Punem apoi o jumătate de pahar de supă si o jumătate de pahar de vin alb. Se aduce la fierbere si se completează cu smântână de gătit, vreo 50 de ml sau după gust și o linguriță cu cimbru.

Se mai fierbe câteva minute până când textura devine mai legată.

3. Sos de iaurt

Punem 500 de gr de iaurt grecesc cu 10% grăsime într-un castron. Adăugăm 1 legătură de usturoi verde tocat mărunt (doar partea albă).  Completăm după gust ori cu castravete ras și scurs și mărar tocat (un fel de tzatziki) ori cu mentă proaspătă tocată. În ambele variante trebuie să mai asezonăm cu sare, piper și câteva linguri de ulei de măsline extravirgin.

Să aveți un Paște fericit!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *