Paște cu gust britanic / Tradiții păstrate, reinterpretate sau reinventate într-un meniu festiv / Români în UK: „La britanici, mielul nu se mănâncă doar de Paște”

Tradițiile de Paște în Marea Britanie și-au diminuat conținutul religios FOTO: wikipedia

Paștele în Marea Britanie este o combinație armonioasă între vechi și nou. Preparatele tradiționale precum mielul fript, hot cross buns și ouăle de ciocolată coexistă cu opțiuni moderne și reinterpretări creative. Totuși, conținutul religios al sărbătorii nu mai este în prim-plan pentru toată lumea, mesele festive continuă să aducă familiile împreună, păstrând esența celebrării: reînnoirea, generozitatea și bucuria de a fi împreună.

Deși accentul religios al sărbătorii s-a diminuat în ultimele decenii, britanicii păstrează câteva obiceiuri culinare transmise din generație în generație. De la mielul fript la celebrele hot cross buns, bucătăria pascală reflectă atât istoria creștină a insulei, cât și influențele moderne.

Mielul este, fără îndoială, felul principal tradițional pe masa britanicilor de Paște. Această alegere culinară are rădăcini religioase și simbolice. În tradiția creștină, mielul reprezintă sacrificiul lui Hristos, iar în iudaism, amintește de Paștele evreiesc (Pesah).

În Marea Britanie, friptura de miel este de obicei servită în ziua de duminică, în cadrul prânzului pascal (Easter Sunday lunch). Cel mai des se prepară picior de miel la cuptor, frecat cu usturoi, rozmarin și condimente, apoi servit alături de sos de mentă (mint sauce) – o combinație clasică și neașteptat de proaspătă. Garniturile pot include cartofi copți, morcovi glazurați, fasole verde sau mazăre. În unele gospodării, se adaugă și sos de carne (gravy), preparat din sucurile lăsate de friptură.

Tradițiile, pe cale de dispariție

Totuși, trebuie menționat că britanicii consumă carne de miel tot timpul anului, spre deosebire de români, care îl consumă cu predilecție la Paște.

Mai mult, românii stabiliți acolo spun că tradițiile sunt foarte diminuate în prezent. „Nu prea am văzut să aibă multe tradiții de Paște. Poate de Crăciun, dar de Paște nu prea. Miel mănâncă mereu, deci nu e neapărat specific sărbătorii”, spune Cristi Mărieș, un român stabilit în Marea Britanie de aproape zece ani.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


El spune că există, totuși, câteva preparate pe care le-a observat în această perioadă. „Se pregătește honey glazed ham, care este o șuncă cu o glazură de miere pe deasupra, pigs in balnckets, care sunt niște cârnăciori înveliți în aluat sau în felii de șuncă și dați la cuptor. Mai au specific scotch eggs, care sunt ouă fierte, decojite și învelite într-o compoziție de carne toată și condimentată, asemeni celei pentru chiftele”, mai arată el. Acestea din urmă seamănă, practic, cu drobul, dar într-o altă formă.

În loc de ouă vopsite, în Marea Britanie vom găsi ouă de ciocolată. Iar hot cross buns sunt chifle dulci, ce au o semnificație religioasă. Cu stafide sau coajă de portocală confiată, sunt marcate cu o cruce din aluat sau glazură. Acestea sunt consumate în special în Vinerea Mare (Good Friday) și au o semnificație profund religioasă: crucea reprezintă răstignirea lui Iisus, iar condimentele din aluat simbolizează cele folosite la îmbălsămare. Se servesc calde, uneori prăjite ușor și unse cu unt. În ultimele decenii, versiunile moderne au început să includă ciocolată, mere, scorțișoară sau chiar brânză.

Tarte și plăcinte cu specific local din Marea Britanie de nord

În regiunile din nordul Angliei, în special în Cumbria și Lancashire, se mai păstrează obiceiul preparării unei tarte numite Easter Ledge Pudding. Un amestec de carne tocată, fructe uscate, ovăz și condimente, coapte într-un aluat crocant. Acest fel de mâncare îmbină influențe medievale și obiceiuri regionale mai puțin cunoscute în sudul țării.

Un alt desert tradițional este Simnel Cake – un tort cu fructe confiate, acoperit cu marțipan. Se servește atât în perioada Postului Mare, cât și în ziua de Paște. Tortul are de obicei 11 bile de marțipan în partea de sus, simbolizând cei 11 apostoli (fără Iuda).

Supermarketurile oferă versiuni gata preparate ale celor mai populare feluri: friptură de miel ambalată, chifle dulci deja coapte, torturi cu marțipan din fabrică. Produsele vegane și fără gluten au devenit și ele parte a ofertei de Paște, reflectând diversitatea alimentară contemporană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *