Rețetă de cozonaci babani ca în Moldova, după rețeta bunicii mele. Ce pune în aluat ca să fie foarte pufoși și gustoși / Rămân proaspeți zile în șir

Petrescu Camelia 20 aprilie 0 comentarii 5172 vizualizări
cozonaci babani ca in moldova sursa foto: Arhiva personala

În Moldova, mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor este sinonim cu sărbătoarea. În casa bunicii mele, cozonacul nu este doar un desert, ci un ritual, o poveste spusă din aluat, lapte bătut și smântână. O rețetă veche, moștenită din generații și ușor adaptată prezentului, care umple casa cu miros de lămâie, vanilie și rom.

Cozonaci mari ca în Moldova

Astăzi îți împărtășesc această rețetă dragă sufletului meu pentru masa de Paște: cozonac moldovenesc pufos, aromat, care rămâne proaspăt zile în șir și care poartă gustul copilăriei.

Ingrediente pentru aluat:

1 kg de făină cernută de două ori

5 gălbenușuri de ou

300 ml lapte bătut călduț

200 ml smântână grasă (preferabil fermentată, minim 20%)

200 g zahăr

150 g unt topit

50 ml ulei (pentru frământat)

25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată

1 linguriță de sare

coaja rasă de la o lămâie și o portocală

1 plic zahăr vanilat sau semințele de la o păstaie de vanilie

Pentru umplutură:

300 g nucă măcinată

4 linguri de cacao

150 ml lapte fierbinte

100 g zahăr

1 linguriță esență de rom

stafide (opțional, înmuiate în rom)

Mod de preparare:

Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și câteva linguri de lapte bătut călduț. Las-o la dospit 10-15 minute.

Între timp, într-un bol mare amestecă gălbenușurile cu zahărul, sarea, coaja de citrice și vanilia. Adaugă drojdia activată, smântâna și laptele bătut. Încorporează treptat făina, frământând cu mâna sau cu ajutorul unui mixer. Când aluatul prinde consistență, pune untul topit puțin câte puțin, frământând bine. La final folosește uleiul pentru a netezi și a înmuia aluatul. După ce devine elastic și lucios, acoperă-l și lasă-l la dospit 1,5 – 2 ore, într-un loc cald.

Pentru umplutură, amestecă nuca cu zahărul și cacaoa, apoi toarnă deasupra laptele fierbinte. Toarnă esența de rom și stafidele înmuiate.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în două sau patru părți, în funcție de câți cozonaci vrei să faci. Întinde fiecare bucată pe o suprafață unsă cu ulei, unge cu crema de nucă și rulează strâns. Poți împleti două rulouri pentru un efect spectaculos.

Așază cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt, unge-i cu ou bătut și lasă-i să mai crească 30 de minute. Coace-i la 170°C, în cuptor preîncălzit, timp de 40-50 de minute sau până devin aurii și trec testul cu scobitoarea.

Un gust care nu se uită

Ce face acest cozonac cu adevărat special este combinația dintre laptele bătut și smântână. Laptele bătut conferă o ușoară aciditate care frăgezește aluatul, iar smântâna îl face catifelat, dens, dar aerat, exact cum îl făcea bunica. Nuca, romul și vanilia vin să întregească un gust clasic, inconfundabil.

Păstrează cozonacii înveliți într-un ștergar curat, într-un loc răcoros. Însă, cel mai probabil, nu vor rezista prea mult, pentru că vor fi devorați cât ai zice „poftă bună”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *