„Recensământul” urșilor din România a fost, în sfârșit, dat publicității. Proiectul a debutat în 2021 și a beneficiat de o finanțare de 11 milioane de euro din fonduri europene. Scopul acestuia a fost colectarea și analizarea de probe ADN care să determine cu o mai mare precizie dimensiunile populației de urși bruni din România. Potrivit acestor cercetări, în țara noastră trăiesc în jur de 13.000 de urși.
Numărul acestor mamifere – mult mai mare decât se credea
Până acum, populația de urși bruni a României era estimată la 8.000 de exemplare. Multă vreme această specie a fost protejată, vânarea acestor animale fiind strict reglementată și controlată.
Am mai vorbit despre modul în care aceste animale sălbatice afectează culturile agricole și fermele de animale din localitățile din apropierea pădurilor. În ciuda reclamațiilor producătorilor afectați, a fost nevoie de incidente grave pentru ca, pe linie legislativă, să se ia măsuri.
Deși țara noastră are cei mai mulți urși bruni din Europa, după Rusia, abia anul trecut s-au făcut demersuri și, printr-o directivă europeană, s-a dublat cota de sacrificare a acestei specii, în urma decesului unei tinere pe un traseu turistic popular din Transilvania, unde fata fusese atacată, din senin, de un urs agresiv.
Potrivit datelor oficiale, în ultimii 20 de ani, 26 de persoane au fost ucise de urși în țara noastră, iar 274 de persoane au fost grav rănite.
Tánczos Barna, ministru de finanțe în actualul guvern, dar fost ministru al mediului, susține că, în urmă cu zece ani, a afirmat pentru prima dată că în România trăiesc peste zece mii de urși și speră că, după ce acest lucru a fost confirmat printr-un studiu științific, să fie luate măsurile necesare pentru a proteja viețile oamenilor și culturile fermierilor.
„Acum zece ani, am afirmat pentru prima dată că în România trăiesc peste 10.000 de urși. Când am ajuns ministru, noi am fost, cei de la UDMR, cei care am propus intervenția imediată pentru a proteja viețile oamenilor și noi am fost cei care am depus proiectul de lege de reintroducere a vânătorii. Acum s-au convins atât Ministerul Mediului, cât și cei din ONG-uri, că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a proteja viața umană și pentru a proteja culturile fermierilor. Sper că, în sfârșit, ministerul va lua măsurile necesare”, a declarat Tánczos Barna.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Care este stadiul proiectului?
„Este pentru prima dată când România poate afirma, cu o bază științifică solidă, câți urși are în pădurile sale. Până acum, am lucrat cu estimări, uneori controversate, bazate pe observații vizuale sau metode indirecte. Astăzi, însă, avem o imagine clară, bazată pe ADN-ul recoltat la nivel național”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
„Determinarea numărului minim de indivizi s-a realizat pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din România”, se menționează în comunicatul de presă al Ministerului Mediului.
Proiectul va continua cu finalizarea, în acest an, a planului de monitorizare genetică pe termen lung, pentru ca aceste eforturi să nu fie punctuale, ci să continue an de an.
„Tot până la finalul anului 2025 se va aproba, prin act normativ, zonarea națională și planul de monitorizare genetică, astfel încât aceste instrumente să fie integrate oficial în politicile publice”, se mai arată în comunicat.
Potrivit reprezentanților ministerului, zonarea națională a managementului populației de urs brun împarte teritoriul în patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (sau zonele de risc), zone de management durabil, zone marginale. „Această clasificare este rezultatul unei analize complexe ce a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole, turistice, apelurile la 112 și chiar istoricul pagubelor produse de urși. Astfel, în funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat: de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict. Pentru prima dată, România va avea un instrument digital, cu acoperire națională, care va permite luarea de decizii rapide și informate, în timp real”, se mai precizează în comunicat.
Raportul nu este scutit de contestări
Fondul Mondial al Naturii (WWF) și-a exprimat „rezerva” față de aceste cifre anunțate de către Guvernul Român. Biologul Cristian-Remus Papp critică lipsa de transparență, în opinia sa, din partea autorităților române. „Există multe necunoscute și incoerențe cu privire la acest recensământ”, a declarat acesta agenției AFP.