În contextul tensiunilor comerciale tot mai accentuate cu Statele Unite și al nevoii de noi piețe de desfacere, Franța – unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai acordului de liber schimb UE-Mercosur – dă semne de reconfigurare a poziției, notează Euractiv.
Până de curând, scepticismul Franței era alimentat de temerile legate de o posibilă invazie a pieței europene cu produse agricole mai ieftine din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, ceea ce ar putea afecta grav agricultura locală. Însă, pe fondul politicii comerciale agresive a președintelui american Donald Trump și al deteriorării relațiilor economice cu SUA – una dintre destinațiile cheie pentru exporturile franceze – calculele politice încep să se schimbe la Paris.
Deschiderea către piețele sud-americane
Oficiali de rang înalt din Franța iau în considerare oportunitatea pe care o oferă acordul UE-Mercosur pentru exporturile agroalimentare franceze, în special în sectoare precum vinurile și brânzeturile, care ar putea beneficia de eliminarea tarifelor vamale. Piața potențială vizată: peste 270 de milioane de consumatori.
„Acordul UE-Mercosur constituie o oportunitate pentru exporturi în anumite sectoare agroalimentare, dar și o frână pentru dezvoltarea altora”, a declarat Bruno Bonnell, coordonatorul planului de investiții France 2030, din cadrul cabinetului premierului francez.
Bonnell, fost parlamentar din partea partidului centrist Renaissance al președintelui Emmanuel Macron, susține că fermierii francezi ar trebui să se orienteze către produse cu valoare adăugată mai mare. „Sectoarele afectate de importurile din America de Sud au o singură opțiune: să se specializeze”, a spus el. „Ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea calității, în loc să continuăm să producem vaci – în competiție directă cu vacile braziliene – care nu au niciun avantaj, în afară de faptul că sunt identice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Macron, în fața unei decizii strategice
Deși poziția oficială a Franței nu s-a schimbat formal, se observă semne de deschidere și la nivelul Palatului Élysée. Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei, a afirmat recent într-un interviu televizat că președintele Emmanuel Macron ar putea susține acordul, ca parte a strategiei europene de a găsi rapid noi parteneri comerciali. „Se conturează o dinamică complet nouă”, a spus Merz. Macron „înțelege că balanța puterii în lume se schimbă și că noi, europenii, avem nevoie urgentă de parteneri cu care să încheiem acorduri de liber schimb”.
Comisia Europeană, care a finalizat redactarea juridică și traducerea documentului în cele 24 de limbi oficiale ale UE, a anunțat că textul va fi prezentat Consiliului și Parlamentului European „până la sfârșitul verii”. Însă, o renegociere – solicitată de Franța pentru a include măsuri de protecție suplimentare pentru fermierii europeni – nu este luată în calcul la Bruxelles. Întrebat luni despre această posibilitate, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, Olof Gill, a răspuns categoric: „nu”.
Rezistență din partea agriculturii franceze
În ciuda acestor evoluții, Ministerul Agriculturii din Franța a transmis că „nu a existat nicio schimbare de poziție” oficială. Totuși, ministrul Annie Genevard a discutat deja subiectul cu omologul său din Polonia – și el opozant al acordului – și urmează să inițieze consultări și cu reprezentanții Italiei și Austriei.