BRGE vine de la Boala de Reflux Gastroesofagian. De multe ori, când digestia noastră ne supără, când avem simptome care ne afectează calitatea vieții, ne adresăm medicului. După consult și investigații specifice, captăm și un diagnostic. De multe ori, din păcate, preferăm să recurgem la a lua medicamente, decât să mergem în paralel și cu medicamente, și cu schimbarea stilului de viață sau cel puțin a celui alimentar.
Când primești diagnosticul de boală de reflux, uite de ce e bine să ții cont atunci când vine vorba de mesele tale:
Meniul tău ar trebui să fie unul:
-
sărac în grăsimi și condimente. Grăsimile animale sunt cele care dau simptome supărătoare, dar nici nucile și semințele în exces nu o să te facă să te simți mai bine;
-
fără alimente iritante (acide, picante, prăjite, mentolate, ciocolată, cofeină, alcool). Ai grijă cu cafeaua în exces sau băută pe stomacul gol. Roșii crude, citrice, ceapă crudă, usturoi, ciocolată, cafea, alcool, băuturi carbogazoase, prăjeli;
-
bine echilibrat, cu mese mici și dese. Este indicat să ai 3 mese principale și o gustare, mai degrabă decât 2 mese la distanță mare una de alta și în cantitate mare;
-
evită mesele târzii și cantitățile mari de mâncare odată;
-
mestecă îndelung mâncarea. Nu mânca pe grabă;
-
nu consuma alimente la temperaturi extreme. Nici prea reci, dar nici prea calde;
-
după ce mănânci, nu te așeza la orizontală mai devreme de 30-45 min;
-
dormi sau stai la orizontală cu capul pe o pernă mai sus decât nivelul corpului;
-
poartă haine lejere și evită curelele care sugrumă stomacul.
Câteva exemple de mese:
1. Pește alb la cuptor + cartof dulce copt + fasole verde
120g cod/șalău/păstrăv
150g cartof dulce
100g fasole verde fiartă
2. Supă cremă de dovleac + 1 felie de pâine integrală
Dovleac fiert + morcov + puțin ulei de măsline
Se poate adăuga puțin orez fiert în supă
3. Omletă la cuptor cu dovlecei + salată verde simplă
2 ouă bătute cu 100g dovlecel ras și puțin pătrunjel
Se coace în tavă antiaderentă fără ulei
Salată: doar salată verde + puțină zeamă de lămâie (dacă e tolerată)
4. Quinoa cu legume la abur și pui fiert
100g quinoa fiartă
100g legume (broccoli, morcov, dovlecel)
100-120g piept de pui
5. Cartof natur + păstrăv la cuptor + morcov fiert
150g cartof simplu, fără unt
120g pește alb
100g morcov
6. Mâncare de spanac cu ou poșat
Spanac fiert cu usturoi foarte puțin (sau deloc), legat cu lapte vegetal
1 ou poșat deasupra
7. Budincă de orez cu lapte vegetal
40g orez fiert în 200ml lapte vegetal
Poți adăuga scorțișoară, măr copt ras sau banană feliată
8. Tocăniță de legume cu carne slabă
Dovlecel, ardei gras galben (nu iute), morcov, ceapă gătită bine
100g curcan sau pui fiert sau tras ușor la tigaie antiaderentă
9. Dovlecei umpluți cu legume și orez
Fără roșii crude sau bulion
Pătrunjel, orez fiert, morcov, ceapă călită puțin
10. Supă cremă de conopidă + pâine integrală
Conopidă fiartă, morcov, puțin cartof pentru consistență
Mixate cu ulei de măsline și condimente blânde
Este nevoie de o perioadă de câteva săptămâni de respectat regimul pentru ca stomacul și esofagul dumneavoastră să se refacă. Apoi puteți reintroduce în alimentație, treptat, și acele alimente care vă făceau rău și să vedeți cum vă simțiți. Dacă simptomele persistă, reveniți din nou la schema de dietă.
