Cum să „strecori” cozonacul în meniul de Paște fără să-ți strici dieta / Tania Fântână (nutriționist): „Dimineața e cel mai bun moment”

Cum poți mânca cozonac de Paște, dacă ții dietă. Sfatul nutriționistei Tania Fântână Sursa foto: Wikimedia/arhivă personală

Vin sărbătorile pascale și, odată cu ele, teama noastră că vom mânca mult și ne vom îngrășa crește tot mai mult.

Și sentimentul ăsta e perfect justificat, pentru că e greu să slăbești. E greu să slăbești, de exemplu, dacă ai peste 40 de ani, o grămadă de responsabilități și, în plus, te mai bântuie și apropierea menopauzei. Așadar, dacă până acum am dat jos câteva kilograme, încercăm să tragem cu dinții de ele cât mai mult.

Nu știu care sunt slăbiciunile voastre de Paște, dar cu siguranță dulciurile – sau cel puțin cozonacul – se află printre ele.

Cozonacul, chiar dacă e delicios, e o bombă calorică: mult zahăr, făină albă, grăsimi… dar poți să-l mănânci ocazional și tot să slăbești, dacă alegi momentul potrivit și cantitatea corectă.

Cel mai bun moment să mănânci cozonac în dietă

Dimineața, la micul dejun sau imediat după. Metabolismul e mai activ dimineața și cu siguranță vei consuma caloriile peste zi.

Poți folosi energia pe parcursul zilei. E mai puțin probabil să afecteze glicemia și să ducă la stocare de grăsime.

Exemplu: o felie mică (50 g) de cozonac simplu, alături de o cafea sau ceai și un iaurt cu 2% grăsime.

Mai poți consuma o feliuță de cozonac după un prânz la care ai avut o friptură cu legume (nu cartofi/paste/orez, ci legume gătite sau salată). Dar lasă doar cozonacul să fie desertul. Nu aglomera cu ciocolată, alte prăjituri etc.

Când nu este de ajutor pentru kilogramele tale să mănânci cozonac?

  • În locul unei mese principale. O felie de cozonac tăiată „sănătos”, cum se taie pe la noi, are undeva la 400 kcal. Dacă înlocuiți o masă cu 2-3 felii de cozonac și sperați că o să se vadă cât de cât bine pe cântar pentru că „n-ați mâncat mâncare”, să știți că greșiți. Mâncarea decentă, sănătoasă nu are atâtea calorii. În plus, toată acea cocă, acea drojdie proaspătă, excesul de gluten în combinație cu prezența zahărului o să vă dea o stare de balonare, de „pufosire” instantă. E posibil ca regretele pentru această alegere să vină mai devreme decât vă așteptați.

Cum să faci astfel încât să nu îți iei multe calorii din cozonac?

  • O rețetă de cozonac mai dietetică. Pune mai puțin zahăr și mai puțină umplutură. Acum sunt la modă cozonacii cu multă, multă nucă și cacao, cât și cei însiropați. Vă dați seama că și caloriile cresc considerabil în acest context. Fă o rețetă simplă, folosește mai puțin unt sau ulei, mai puțină nucă și rahat în umplutură, folosește cacao cu mai puțină grăsime, folosește și făină integrală, nu doar albă.

  • Nu cumpăra sau nu face mulți cozonaci. Cred că unul sau doi sunt îndeajuns. Câte săptămâni vrei să mănânci din acei cozonaci? Nu o să știi apoi cum să scapi de ei mai repede.

  • Nu găti multe feluri de dulciuri. Cozonacul este îndeajuns.

  • Porționează de la bun început. Cât încă nu ai început să guști din ei și ai mintea rațională, porționează și pune în congelator.

Cred că putem avea alegeri sănătoase, asumate și ne putem bucura de sărbători și fără să ne dăm dieta sau digestia peste cap. Până la urmă, este vorba de doar câteva zile în care ne ieșim din ritm.

Să mâncați cu bucurie și liniște în suflet, indiferent de alegerile voastre din farfurie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *