Fermele viitorului: produc hrană și curent electric pe același teren / Dr.ing. Dragoș Ofrim: „Agricultura e domeniul cel mai recomandat pentru energie solară” / Cum funcționează conceptul de „agrivoltaics”

Sursa foto: Engie Sursa foto: Engie

Agricultura românească se poate „electrifica” cu ajutorul soarelui. Dr.ing. Dragoș Ofrim a declarat pentru G4Food că una dintre cele mai promițătoare soluții pentru un sector agricol sustenabil și eficient energetic este adoptarea conceptului de „agrivoltaics”, prin care terenurile agricole sunt utilizate cu dublu scop – pentru cultură și producție de energie electrică.

„Folosind sisteme agrivoltaice bazate pe invertoare hibride inteligente, baterii solare de ultimă generație și structuri metalice care permit amplasarea și fixarea de panouri fotovoltaice semitransparente deasupra culturilor agricole”, susține Ofrim. Astfel, agricultura ar putea deveni nu doar un mare consumator de energie regenerabilă, ci și un furnizor relevant pentru sistemul energetic național.

„Electricitatea fotovoltaică reprezintă o energie ieftină, sigură și ușor de obținut”

Dr.ing. Dragoș Ofrim atrage atenția că „electricitatea fotovoltaică reprezintă o energie ieftină, sigură și ușor de obținut cu o investiție care are o durată de viață de peste 20 de ani și un timp de recuperare a costurilor între 5 și 7 ani”.

Chiar dacă energia solară nu este produsă constant – „nu este o energie produsă în bandă” – Ofrim afirmă că această impredictibilitate poate deveni un avantaj, dacă este corelată inteligent cu nevoile de consum: „Dacă reușim să identificăm o similitudine între profilul de consum al agriculturii și cel de producție al sistemelor fotovoltaice, atunci lipsa unei producții constante devine un avantaj, chiar important”.

Horticultura – cel mai bun partener al energiei solare

Agricultura, în special sectorul horticulturii, are un consum energetic care urmează un profil sezonier și zilnic foarte asemănător cu cel al producției fotovoltaice. „Pe durata iernii, ambele profile includ consumuri și producții reduse, iar vara – valori ridicate. Similar, pe durata unei zile de vară, găsim valori ridicate ziua și reduse noaptea”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Astfel, agricultura este „domeniul economiei naționale cel mai recomandat” pentru a valorifica energia regenerabilă. Ofrim argumentează: „Fiind unul dintre sectoarele care administrează cele mai mari suprafețe de teren, asigurarea autoconsumului de energie electrică din resurse proprii, locale, ar fi cea mai eficientă și ieftină soluție”.

Ce ar însemna doar 1% din terenuri?

Specialistul estimează că dacă doar 1% din cele 500.000 ha de culturi horticole ar fi dotate cu sisteme hortivoltaice, România ar putea produce circa 13.750 MWh pe zi, dintre care 7.000 MWh ar putea merge către autoconsum, iar restul – direct în sistemul național.

„Agricultura va fi electrificată și va dinamiza tehnologizarea, industrializarea, automatizarea și informatizarea acestui domeniu”, afirmă Ofrim. Impactul pozitiv se va resimți nu doar în reducerea costurilor energetice, ci și în „prețurile produselor agricole, proaspete și procesate și a securității capacităților de aprovizionare”.

Panourile semitransparente – un pas spre recolte premium

Un sistem hortivoltaic, compus din 80 de panouri fotovoltaice cu transparență de 70%, montate pe o suprafață de aproximativ 180 m², poate produce 50 kWh/zi. În plus, „cu cât vor fi mai multe panouri fotovoltaice semitransparente montate deasupra culturilor horticole, cu atât vom avea pe masa mai multe produse premium – atât din punct de vedere al calității, cât și al prețului și duratei de aprovizionare”.

„Industria solară va crea un impact pozitiv nu doar asupra prețurilor la energie, ci și asupra produselor agricole”, conchide Ofrim. Iar mesajul său e clar: „Electricitatea fotovoltaică de la panouri fotovoltaice semitransparente înflorește agricultura tot anul!”

Comentarii

  1. Astept sa vorbiti si despre agroforestry, metoda japoneza folosita in Australia pentru a combate desertificarea, mentinerea apei in sol, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *