Pătrunjelul, comoara pe care nu știi că o ai în grădină. Conține multe vitamine și ajută la digestie, dar trebuie consumat în cantități limitate / Poate interfera cu unele medicamente

patrunjel proprietati nutritive contraindicatii patrunjelul proprietati digestive patrunjelul proprietati diuretice Sursa foto: Pexels

A venit primăvară și grădinile încep să fie invadate ce o plantă aromatică ale cărei proprietăți nu mereu le luăm pe deplin în considerare: pătrunjelul. Este un aliment bogat în proprietăți benefice pentru sănătate, datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților pe care le conține și care îl poate face un aliat de preț pentru o stare generală de bine.

Face parte din familia Apiaceaelor și este o plantă bienală cu tulpină erectă și frunze de un verde intens, caracterizată printr-un parfum proaspăt, pătrunzător, intens, fiind aproape de nelipsit în anumite preparate. Este extrem de interesant și faptul că pătrunjelul are o istorie îndelungată, fiind folosit încă din antichitate. Potrivit publicației gastronomice italiene cookist.it, etruscii îl foloseau în preparate farmaceutice și ritualuri aducătoare de noroc, grecii îl asociau cu eroul Archemoros, vestitorul morții, considerându-l o plantă sacră, iar romanii îl apreciau nu doar pentru proprietățile curative și calmante, ci și pentru capacitatea sa de a elimina mirosurile neplăcute.

Ca un ulterior indiciu că este o plantă extrem de veche, denumirea lui în limbile neoromane, printre care și româna, dar și în engleză (parsley) vine de la latinescul petroselinum, fiind chiar catalogat științific sub denumirea de Petroselinum crispum. În trecut, această plantă creștea spontan pe stânci, mai ales în regiunile din bazinul mediteranean și în zone din Balcani, devenind apoi plantă de cultură exact datorită proprietăților sale utile și aromei plăcute, care l-a făcut să se răspândească pe scară largă.

Diuretic și antiinflamator, pătrunjelul este recomandat a fi consumat în special crud, proaspăt, astfel încât să ne putem bucura cât mai mult nu doar de gustul și aroma sa, ci și de numeroasele sale proprietăți benefice. Este știut, de exemplu, faptul că vitamina C se degradează prin orice tratament termic.

Ce substanțe benefice conține pătrunjelul

Din punct de vedere nutrițional, pătrunjelul este o mină de vitamine, în special vitamina C – un antioxidant puternic ce întărește sistemul imunitar și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, vitamina K – esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și vitamina A – importantă pentru vedere și regenerarea celulară.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


De asemenea, este o sursă bună de vitamine din grupul B, în special acid folic, esențial pentru sănătatea sistemului nervos și prevenirea malformațiilor în sarcină. Pătrunjelul mai conține și săruri minerale, cum ar fi calciul – pentru oase și dinți puternici, fierul – pentru transportul oxigenului în sânge, și potasiul – care reglează tensiunea arterială.

Totodată, conține și antioxidanți precum flavonoidele și carotenoidele, care protejează celulele și contribuie la prevenirea bolilor cronice.

La ce poate ajuta consumul de pătrunjel

1. Întărește sistemul imunitar

Conținutul ridicat de vitamina C și alți antioxidanți face din pătrunjel un excelent aliat pentru întărirea imunității și protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

2. Protejează sănătatea cardiovasculară

Potasiul și alți compuși din pătrunjel ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

3. Susține sănătatea oaselor

Vitamina K și calciul sunt esențiale pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei.

4. Îmbunătățește digestia

Pătrunjelul are proprietăți carminative, adică ajută la reducerea gazelor intestinale și facilitează digestia.

5. Are efect diuretic

Pătrunjelul stimulează funcția rinichilor și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Contraindicații legate de consumul ridicat de pătrunjel

În ciuda numeroaselor sale proprietăți benefice, pătrunjelul prezintă și câteva contraindicații. În primul rând, au fost documentate clinic alergii la pătrunjel, care se pot manifesta prin reacții cutanate, mâncărimi, umflături sau dificultăți respiratorii.

În al doilea rând, pătrunjelul conține o substanță activă numită apiol, prezentă în special în rădăcini și semințe. Aceasta poate interfera cu acțiunea unor medicamente, cum ar fi anticoagulantele și diureticele, iar în situația dată trebuie consultat medicul.

În caz de afecțiuni renale, se recomandă un consum moderat de pătrunjel, din cauza conținutului său de potasiu. Legat de sarcină și alăptare, pătrunjelul este, în general, considerat sigur, dacă este consumat în cantități moderate, ca aliment. Totuși, unele surse sugerează că apiolul ar putea avea efecte stimulatoare asupra uterului. Prin urmare, în timpul sarcinii este recomandat să se consume pătrunjel cu moderație, preferabil frunzele.

Totodată, este recomandat un consum moderat, fără a exagera, pentru că în cantități exagerate poate duce la anemie sau probleme hepatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *