Într-o perioadă de post în care multă lume ține post sau încearcă să se detoxifieze, un preparat din cartofi care poate fi executat rapid rămâne mereu o soluție la îndemână. Iar cea mai simplă soluție pentru a da savoare cartofilor este să îi asociem cu ciuperci. Însă, evitând să îi fierbem, ci optând pentru o tehnică de preparare care să le pună în evidență pe ambele. O simplă mâncare de cartofi în care îi fierbem alături de ciuperci le-ar lua din savoare.
Metoda alternativă cea mai simplă e metoda sotării. Termenul derivă din franceză, de la sauter/ a sări, a face să sară. Cu alte cuvinte, gătirea prin această metodă presupune că legumele tăiate subțire sau în cuburi se amestecă pur și simplu printr-o mișcare de rotire a tigaii pe un ax imaginar. Este cumva similar cu a căli legumele în tigaie, dar pentru călit folosim o lingură sau o spatulă de lemn. Diferența subtilă: în cazul sotării legumele ies ceva mai rumenite și mai puțin moi. Un soté seamănă mai mult cu un stir fry decât cu o tocăniță. Dacă am face o clasificare, în ordinde, de la moale și umezit la rumenit și crocant, ar fi: mâncare gătită/stew (italienii spun in umido), ghiveci, tocăniță, soté, stir fry.
Cum se sotează cartofii?
În afară de dovlecei, se pretează foarte bine la a fi sotați și cartofii. Este nevoie să îi tăiem cuburi de circa 2-3 cm diametrul și să îi ținem puțin în apă, pentru a elibera amidonul de la suprafață pe cât posibil. Iar asta, pentru a evita să se lipească între ei, ca să rămână compacți, rumeni și crocanți la suprafață.
Este însă o mare diferență cu cartofii prăjiți: nu sunt pătrunși de ulei până în mijloc, uleiul doar ajută compactarea suprafeței exterioare. După care, interiorul se gătește prin intermediul acelei minime cantități de apă pe care cartofii o conțin.
Ingrediente pentru 4 persoane de soté de cartofi cu ciuperci
cartofi circa 1kg, curățați de coajă și tăiați cuburi mai mari
ciuperci circa 500 g, curățate și tăiate felii subțiri și lungi
ulei, sare, piper, pătrunjel verde
opțional, brânză rasă deasupra
Procedeu
Este esențial ca înainte de a-i folosi, cartofii să fie tăiați și ținuți în apă rece câteva minute, apoi scurși bine.
Încălzim într-o tigaie antiaderentă mare câteva linguri bune de ulei, peste care adăugăm cuburile de cartofi ținând flacăra iute dar nu chiar la extrem. Practic, atât cât e nevoie ca să vedem că bucățile de cartofi încep să sfârâie ușor la suprafață.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Secretul este să mișcăm și să scuturăm foarte des tigaia astfel încât cartofii să nu se lipească nici de ea, nici între ei. Această operațiune dureaza circa 2 minute, moment în care putem adăuga feliile de ciuperci.
Procedăm în continuare la fel, mișcând des tigaia pentru a face ca bucățile să rămână cât mai desprinse unele de altele și în contact cât mai mult cu uleiul.
În momentul când vedem că și ciupercile au căpătat puțină culoare, după alte circa 2 minute, reducem flacăra la minim și așezăm capacul pe tigaie.
Continuăm așa circa 5 minute, timp în care din când în când ridicăm capacul și mișcăm iar cratița. Este esențial să evităm să amestecăm în ea cu lingura sau orice altceva, pentru a menține stratul crocant de la suprafață.
Spre final gustăm și când cartofii sunt pătrunși bine, mâncarea e gata. Completăm abia la final cu sare și piper. Completează perfect totul pătrunjelul verde. Iar dacă nu ținem să iasă o mâncare de post, putem aromatiza la final cu orice fel de brânză rasă. Mai puțin dacă servim cartofii sotați cu ciuperci pe post de garnitură.