Corespondeții internaționali ai cotidianului britanic The Guardian au stat de vorbă cu mai mulți producători internaționali, inclusiv din sectorul agroalimentar, pentru a sonda felul în care percep noile tarife vamale impuse de administrația americană la importul de mărfuri și cum se vor replia în noua situație.
Producător de brânză pecorino din Italia: „Este un moment foarte delicat și trebuie gestionat bine”
Pe insula italiană Sardinia, producătorii de pecorino – brânza tare și sărată din lapte de oaie – încercau ieri să înțeleagă impactul tarifelor lui Trump. Până la 70% din producția lor este exportată în SUA.
„Trebuie să înțelegem mai bine și să vedem dacă într-adevăr va fi vorba de 20%, dar, în mod clar, s-a creat un dezechilibru”, spune Salvatore Pala, președintele OP Unione Pastori, o asociație care reprezintă fermierii de ovine și caprine din insulă.
„În următoarele 10 zile ar trebui să vedem cum vor afecta aceste noi taxe, să le numim așa, comenzile și prețurile noi, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult.”
Sardinia nu este o insulă bogată, trăiește în special din agricultură și turism. „Dar eu nu sunt un alarmist din fire, trebuie să lucrăm împreună, la nivel italian și european, ca să ne asigurăm că acest lucru este gestionat cum se poate de bine și nu amenință industria noastră. Toți fermierii au aceleași probleme. Este un moment foarte delicat și trebuie gestionat bine.”
Irlanda: un producător de whiskey spune că va rămâne pe piața americană dar va redirecționa investițiile spre alte piețe
Până la impunerea tarifelor de către Trump, UE și SUA aveau un acord de comerț fără taxe vamale pentru whiskey și bourbon.
Clonakilty Whiskey vinde sticlele cu prețuri între 30 și 50 de dolari (23–39 £), prețuri care vor crește la 36–60 de dolari în urma tarifelor de 20%. Fondatorul companiei, Michael Scully, speră că lansarea post-Brexit în Regatul Unit va compensa pierderile din piața americană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Tarifele sunt dezamăgitoare și rele pentru afaceri. Pe lângă tarifele în sine, incertitudinea creată ne va forța să redirecționăm investițiile pe care le planificasem pentru SUA.”
În prezent, 15–20% din vânzări merg către SUA. Deși produsul este bine primit, „piața a devenit deja foarte scumpă și dificilă. Intenționăm să rămânem în SUA, dar investițiile suplimentare vor fi redirecționate către alte piețe.”
Clonakilty își lansează în această lună brandul în Marea Britanie și vizează extinderea în Asia și Australia.
Un crescător de vite și oi din Australia spune că incertitudinea e partea cea mai dificilă, dincolo de nivelul taxelor
John Lowe, partener principal la o fermă de vite și oi:
„Suntem fermieri de generații, de aproape 200 de ani. Vitele sunt 60% din activitate, iar 25–30% din carne ar putea fi exportată în SUA.”
„Tariful de 10% a fost cel mai bun scenariu într-o situație proastă. Alte țări au fost lovite mai rău. Este neplăcut, dar vom continua să diversificăm piețele.”
El avertizează că incertitudinea este partea cea mai dificilă: „E ca la muzicuța cu scaune – nimeni nu vrea să rămână în picioare când muzica se oprește.”
Un producător de creveți din India solicită intervenția guvernului pentru a cere guvernului american o scutire
Anunțul tarifelor de 26% pentru exporturile indiene a zguduit industria fructelor de mare. SUA reprezintă 44% din exporturi, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari.
Pawan Kumar, directorul Sprint Exports, spune că impactul va fi „sever” și va duce la „stres financiar major”. În timp ce Ecuador plătește doar 10%, India va deveni mai puțin competitivă.
2.000 de containere de fructe de mare aflate deja în tranzit vor trebui să suporte noile taxe – un cost estimat la 6 miliarde de rupii (54 milioane de lire). Kumar solicită intervenția urgentă a guvernului pentru a negocia o scutire.
Un producător de legume din Mexic se teme tot de incertitudinea de pe piețe
Mexicul a fost scutit de tariful general de 10%, spre surprinderea fermierilor. „În timpul iernii, furnizăm jumătate din roșiile de pe piața americană”, spune Mario Robles, directorul Comisiei pentru Legume din Sinaloa.
Excepția oferă un avantaj competitiv față de țări ca Columbia și Peru. Fermierii mexicani pot acum să reinvestească și să-și planifice mai clar strategiile. Totuși, Robles subliniază că viitorul rămâne incert.
Mexicul nu face parte din lunga listă de țări supuse noilor tarife anunțate de Trump dar face obiectul unor măsuri separate de acest tip anunțate anterior, care ar urma să intre în vigoare tot din această lună.