Pe lângă proiectele derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fermierii și procesatorii români de alimente pot depune cereri de finanțare și prin programul Start-Up Nation, care dă prioritate acestui sector, potrivit agro-tv.ro.
Astfel, fermierii care vor să-și ducă afacerile la un nivel superior și să adauge valoare producției lor, pot să obțină o finanțare de 50.000 de euro și să-și deschidă o mică fabrică de procesare. Una dintre condițiile de accesare este aceea ca până la mijlocul lunii aprilie să se înscrie la cursurile de antreprenoriat organizate în cadrul programului.
”Persoanele care vor să acceseze Start-Up Nation vor începe cu înscrierea la cursurile de antreprenoriat. Sunt cursuri gratuite, dar obligatorii. Nu ar trebui să-și facă nimeni griji, pentru că ele se desfășoară online, cea mai mare parte a firmelor vor face cursurile în regim online. Înscrierea va începe pe 15 aprilie, este de așteptat să fie un interes foarte mare și pentru acest cursuri, așa că îi sfătuiesc pe cei care doresc să se înscrie să nu rateze ziua de 15 aprilie. Trebuie să se înscrie în pilonul corespunzător: până în 30 de ani – pilonul I, peste 30 de ani și cu alte condiții – pilonul II”, a explicat consultantul Marian Dumitrache, potrivit sursei citate.
Depunerea proiectelor începe din iunie
După finalizarea cursurilor, se trece la depunerea efectivă a proiectelor, care se va face începând din 1 iunie, urmând ca acestea să fie evaluate în toamna acestui an.
„Este important acest program pentru că el vine să completeze activitatea fermierilor. Ei ar putea să-și facă un SRL și să facă acea procesare alimentară pe care nu o pot face prin AFIR din cauza birocrației. Proiectele pe Start-Up Nation sunt incomparabil mai ușor de implementat, de dus la bun sfârșit. Pe de altă parte, nici fondurile disponibile nu sunt comparabile: 50.000 de euro ajutor nerambursabil, 12.500 de euro contribuție proprie. Pot lua acești bani să-și facă mici linii de procesare alimentară. Este pentru prima dată când activitățile din industria alimentară sunt clar avantajate în fața tuturor celorlalte activități. Cei care vor să-și facă o făbricuță de produse lactate și brânzeturi, sucuri de fructe, fructe uscate, ulei presat la rece, brutării, hrană pentru animale de fermă sau domestice, au posibilitatea să facă acest lucru. Nu vor avea ocazia să facă asta prin AFIR”, a mai precizat Dumitrache.