Nu mai puțin de 160 de căsuțe din lemn destinate așa zișiloc polenizatorii sălbatici aua fost instalate în munții Apenini din Italia, cu obiectivul declarat de a proteja insectele care au un rol fundamental în procesul de polenizare, în afară de albine, scrie agenția de știri Ansa. Există, potrivit autorilor proiectului, aproximativ 1.100 de specii de insecte cu rol în polenizare, iar multe dintre ele sunt amenințate cu dispariția în contextul schimbărilor climatice și a fenomenelor meteo extreme.
Este vorba de adevărate refugii din lemn destinate de facto protejării întregului lanțului agroalimentar, de la pășunile unde se produce laptele destinat producției de Parmigiano Reggiano, până la culturile de pomi fructiferi.
Aceste căsuțe sunt doar o parte a inițiativelor derulate în cadrul unui proiect coordonat de Parcul Național Apeninii Tosco-Emiliani, alături de alți nouă parteneri din Toscana, Marche și Lazio, ca parte a proiectului Life Beeadapt, cofinanțat de Uniunea Europeană.
„Acorduri de custodie” încheiate cu fermierii
Totodată, se testează strategii de adaptare la schimbările climatice pentru polenizatorii sălbatici, implicând și fermele agricole, cu care sunt încheiate niște așa numite „acorduri de custodie”. Acestea pot include însămânțarea unor specii botanice atractive pentru polenizatori, instalarea de „hoteluri pentru albine” și întârzierea cosirii – toate acțiuni pentru care sunt prevăzute despăgubiri adecvate. În prezent, măsurile de conservare implică 64 de ferme și aproape 70 de hectare de teren agricol.
„Insectele polenizatoare sunt esențiale pentru reproducerea plantelor și biodiversitate, oferind servicii ecosistemice vitale pentru culturi și flora sălbatică. Producția agricolă depinde de ele”, explică Giovanni Carotti, entomolog al Parcului Național Apeninii Tosco-Emiliani.
Printre cauzele declinului polenizatorilor se numără poluarea, pierderea habitatelor, introducerea speciilor invazive, utilizarea pesticidelor, bolile, apicultura intensivă și transportul pe scară largă al coloniilor de albine, care favorizează răspândirea paraziților și agenților patogeni.
De asemenea, schimbările climatice, prin creșterea temperaturilor și fenomenele extreme, mai ales în primăvară, îngreunează găsirea unor condiții favorabile pentru activitatea polenizatorilor.