Lumea a irosit aproximativ 19% din hrana produsă în 2022, echivalentul a 1,05 miliarde de tone, potrivit unui raport publicat de ONU.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu urmărește, în „Food Waste Index Report”, progresele făcute de state cu scopul de a reduce la jumătate risipa alimentară până în 2030. Organizația a anunțat că numărul țărilor care trimit informații pentru raport aproape s-a dublat de la publicarea primei ediții, în 2021. La momentul respectiv, ONU a estimat că 17% din hrana produsă la nivel global în 2019 a fost irosită.
Gospodăriile irosesc cea mai multă mâncare (60% din total), fiind urmate de restaurante (28%) și retaileri (12%).
Cercetătorii au descoperit că în 2022 o persoană a irosit, în medie, la nivel global, 79 de kilograme de mâncare într-un an, echivalentul a cel puțin un miliard de mese irosite în lume zilnic.
În România un om irosește anual 67 de kilograme de alimente, iar o gospodărie peste 1,32 de tone de mâncare.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, din cauza conflictelor, milioane de oameni suferă de foame în Gaza și Haiti.
„Nu are niciun sens și este o problemă complicată, dar prin colaborare și acțiune sistemică, este una care poate fi abordată”, a declarat Clementine O’Connor, coautoare a studiului.
Risipa de hrană este o problemă majoră deoarece sunt consumate foarte multe resurse pentru a produce alimente. Mai mult, agricultura afectează semnificativ mediul înconjurător. Potrivit raportului, risipa alimentară este responsabilă pentru 8-10% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Dacă ar fi un stat, risipa alimentară ar fi al treilea ca mărime după China și SUA în lista țărilor care poluează cel mai mult mediul.
Fiindca eu nu fac parte din categoria care isi bate joc de mancare, cred ca in fraza referitoare la Romania ar trebui, de asemenea, adaugat ,,in medie,,.