Ponturi pentru reducerea balonării/ Specialiștii ne sfătuiesc, printre altele, să mâncăm încet, să fim atenți la cantitate și să ne monitorizăm greutatea și bolile cronice

Daniela Arnăutu 22 martie 0 comentarii 5328 vizualizări
balonare remedii BUN Sursa foto: Pexels

De ce te simți balonat? Este acea senzație de prea-plin pe care o simți în burtă după ce ai mâncat mai mult decât trebuia. Sau poate fi vinovat tipul de mâncare pe care l-ai consumat, viteza cu care l-ai mâncat sau excesul de sare, grăsimi sau zahăr, care pot cauza gaze, creștere în greutate, constipație sau retenție de apă. Potrivit webmd.com, numite afecțiuni medicale, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil sau colita ulceroasă, pot crește probabilitatea de a te simți balonat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Alimente care produc gaze și favorizează balonarea

  • Fasolea este o sursă excelentă de fibre și proteine – De asemenea, ea conține o substanță numită rafinoză, care este descompusă de bacterii, iar acest proces poate produce gaze și balonare. Nu este dăunător pentru tine, iar cât de mult te balonezi depinde de persoană și de tipurile de fasole consumate. Broccoli, varza și varza de Bruxelles conțin și ele rafinoză. Corpul tău se va adapta, de obicei. Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală pot ajuta la digestia mai ușoară a acestor alimente.
  • Găsește FODMAP-urile –  FODMAP-urile sunt un grup de carbohidrați care sunt greu de digerat pentru unii oameni. Pot cauza balonare, din cauza gazelor și acumulării de lichide. FODMAP-urile includ lactoza din produse lactate, fructoza din fructe, miere și multe altele. Ține un jurnal despre cum reacționează corpul tău la diferite alimente. Împărtășește acele informații cu medicul tău pentru a afla dacă FODMAP-urile ar putea fi cauza balonării și dacă trebuie să le elimini din dietă.
  • Mănâncă încet! – Cu cât mănânci mai repede, cu atât înghiți mai mult aer. Stomacul tău se poate umfla atunci când captează aerul, iar acesta ajunge, adesea, în intestin. De asemenea, mănânci mai mult atunci când mănânci rapid. Acest lucru se datorează, partial, faptului că poate dura până la 30 de minute ca stomacul să trimită semnalul către creier că ești sătul. Este posibil să exagerezi înainte ca acest mesaj să ajungă la creier, ceea ce poate duce la senzația de balonare.
  • Pune limite la băuturile carbogazoase – Gazele pe care le înghiți atunci când bei suc carbogazos și alte băuturi efervescente – bere, șampanie, apă minerală – pot umple sistemul tău digestiv. O parte din ele sunt eliberate prin eructații, iar restul se deplasează prin sistemul digestiv până când sunt eliminate pe cale naturală. De aici și expresia „a face gaze”.
  • Atenție la carbohidrați! – Corpul tău folosește carbohidrații mai rapid decât proteinele sau grăsimile, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate. După ce corpul tău consumă carbohidrații necesari pentru energie, stochează restul: mai întâi sub formă de glicogen, care face ca organismul să rețină apă, și apoi sub formă de grăsimi. Ambele pot cauza balonare. Poate ajuta să eviți carbohidrații „simpli”, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie, în favoarea carbohidraților „complecși”, precum cerealele integrale și legumele, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate.
  • Mănâncă exact atât cât trebuie – Stomacul tău are aproximativ dimensiunea unui pumn. Alimentele se compactează, oarecum, în timpul procesului digestiv, dar dacă mănânci prea mult, stomacul tău se poate întinde, ceea ce poate cauza balonare. În plus, prea multă mâncare poate duce, cel mai probabil, la depășirea limitei de sare, carbohidrați, grăsimi și calorii, toate contribuind la balonare.
  • Limitează sarea – Corpul tău are nevoie de sare pentru a funcționa, dar majoritatea oamenilor consumă mai multă decât este nevoie. Acest lucru determină organismul să rețină mai multă apă, ceea ce poate duce la balonare. De asemenea, excesul de sare poate cauza probleme renale și hipertensiune arterială. Poți consuma mai multă sare decât îți dai seama din alimentele procesate și fast-food. Așadar, verifică etichetele alimentelor pentru nivelurile de sare (sodiu) și amintește-ți: doar pentru că nu o simți în gust, nu înseamnă că nu este acolo.
  • Ai grijă la constipație! –  Când ai „stomac închis”, te poți simți balonat. De obicei, se întâmplă atunci când ai nevoie de apă, fibre sau exercițiu. Dar schimbările din dietă, bolile sau stresul pot fi și ele cauze ale constipației. De obicei, trece, dar exercițiile, apa și medicamentele care se eliberează fără prescripție pot ajuta.
  • Verifică-ți greutatea – Ai pus 4,5 kg sau mai mult în ultima perioadă? Aceasta este, adesea, o situație în care se regăsesc persoanele care spun că se simt balonate. Poate fi din cauza faptului că acea greutate se acumulează, de obicei, în jurul abdomenului, ceea ce lasă mai puțin loc pentru ca stomacul să se întindă. Cu ajutorul medicului tău poți urma un program bine echilibrat de dietă și exerciții care te ajută să pierzi în greutate și să te simți mai puțin balonat.
  • Calorii din grăsimi – Corpul tău are nevoie de mult timp pentru a digera grăsimile. Aceasta înseamnă că grăsimea poate rămâne în stomac o perioadă mai lungă și te poate face să te simți balonat. În plus, grăsimile sunt cele mai dense alimente, din punct de vedere caloric, pe care le poți consuma. Caloriile din grăsimi se pot aduna rapid și pot duce la creșterea în greutate, ceea ce poate contribui și la balonare. Poate ajuta să limitezi caloriile din grăsimi, consumând proteine slabe, cereale integrale și legume.
  • Gestionează condițiile medicale – Medicul tău te poate ajuta să afli dacă afecțiuni ale intestinului, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă, boala celiacă, infecțiile sau altele sunt cauzele balonării tale. Tratamentul poate include schimbări în dietă, somn și obiceiuri de exercițiu, împreună cu medicație. Cu cât urmezi mai îndeaproape sfaturile medicului tău, cu atât este mai probabil să ameliorezi balonarea. De asemenea, informează-ți medicul dacă balonarea este severă sau reapare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *