Cum încearcă lumea producătorilor de mezeluri din Italia să „felieze” narativul care spune că orice produs din carne este dăunător sănătății și nesustenabil

industria carnii Italia proiect de comunicare Foto: Dreamstime

Mezelurile sunt delicioase și sunt consumate și apreciate în întreaga lume, fiecare zonă sau regiune având specialitățile sale. Tocmai de aceea, ar trebui să existe o informare mai detaliată despre ele, cred reprezentanții sectorului. Una corectă, completă, care să explice toate aspectele producției, distribuției și consumului, evidențiind atât punctele forte, cât și criticile. Este important ca atât luminile, cât și umbrele acestui sector să fie expuse transparent, pentru a răspunde întrebărilor și criticilor celor care privesc carnea ca pe un aliment considerat controversat din perspectivă nutrițională dar și din cea a sustenabilității ambientale.

Din acest motiv, pentru a oferi o informație cât mai aproape de adevărul științific și cât mai puțin tributară influențelor de diferite tipuri, o mare asociație a producătorilor din Italia – țară unde acest sector este extrem de dezvoltat – a gândit un amplu proiect de comunicare.

„Ce le răspundem celor care consideră sectorul unul complet negativ? Că nu este așa” – explică Davide Calderone, directorul Assica (Asociația Industrială a Cărnii și Mezelurilor), un reprezentant important al sectorului alimentar italian, cu 30.000 de angajați și 900 de companii de procesare, citat de ziarul La Repubblica. „Ne dorim să combatem această percepție greșită, care a dominat în ultimii ani, conform căreia industria zootehnică ar fi, în mod inerent, nesustenabilă. Nu vrem să apărăm status quo-ul, știm că lucrurile pot și trebuie să se îmbunătățească, dar trebuie să recunoaștem și numeroasele practici sustenabile deja existente”, spune el.

E nevoie de nuanțe când se vorbește despre fermele intensive

Nu totul este perfect, dar nici complet în situația de a fi demonizat. Calderone clarifică un termen des folosit cu încărcătură negativă: „ferma intensivă”. „Mereu este asociată cu ideea de ceva rău și axat doar pe profit, dar nu este chiar așa. Intensiv înseamnă optimizarea producției pentru a asigura accesibilitatea produselor pentru toți consumatorii, la prețuri corecte. Există, desigur, impacte negative, deoarece activitățile sunt concentrate într-un singur loc, însă trebuie discutat și despre bunăstarea animalelor. Da, există practici condamnabile, dar majoritatea crescătorilor sunt primii care le resping. Bunăstarea animală este posibilă și trebuie garantată: un animal trebuie să trăiască în condiții demne”, spune reprezentantul industriei zootehnice.

Un proiect de comunicare finanțat prin fonduri UE

Cu acest obiectiv declarat, asociația recent a lansat un larg proiect de comunicare al sectorului, cu o finanțare UE, sub denumirea „Trust Your Taste, Choose European Quality”. Proiectul intenționează să organizeze dezbateri cu o cât mai largă implicar, în care să fie abordată, pe de o parte, tema sustenabilității, iar pe de alta, nevoia de informare corectă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Printre obiectivele programului, se numără promovarea lanțurilor de producție cât mai sustenabile din punct de vedere ecologic, social și economic. Totodată, este sprijinit dialogul producători, distribuitori, instituții și consumatori dar vor urma și acțiuni de sensibilizare a opiniei publice și de combatere a dezinformării.

În plus, un element-cheie al campaniei este un podcast dedicat industriei cărnii, sub denumirea „Il taglio giusto”, care va fi lansat la jumătatea lunii martie în colaborare cu suplimentul gastronomic al ziaului La Repubblica, Il Gusto. Podcastul va cuprinde 10 episoade, fiecare explorând diferite aspecte ale industriei, oferind analize, știri și curiozități. Vor fi invitate să discute mai multe personalități în domeniul nutriției sau din lumea culturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *