Pentru că piețele încep să se „înverzească” și primăvara s-a cam instalat (dacă ne luăm după calendar și temperaturile de afară), ar fi timpul să trecem la meniurile puternic vitaminizate, cu multe verdețuri proaspete de sezon. Iar vedeta este cu siguranță ciorba de lobodă, bună și dulce și acră, dreasă sau nu cu smântână, în funcție de preferințe și de opțiunea de a ține sau nu post.
Ingrediente pentru ciorba de verdețuri
1-2 legături de lobodă
1 legătură ceapă verde
1 morcov
1 jumătate de țelină
1 păstârnac
2-3 linguri ulei de măsline
1 legătură leuștean
Câteva linguri de bulion de roșii
Sare, piper, boia de ardei
Borș sau suc de lămâie
Smântână (opțional).
Preparare
Spălăm și curățăm legumele. Tocăm în cubulețe sau radem rădăcinoasele. Tocăm mărunt verdețurile și ceapa verde. Călim ceapa verde și rădăcinoasele în ulei câteva minute. Adăugăm apă, sare, piper și boia dulce și fierbem la foc mediu 10 minute, apoi punem loboda și mai lăsăm 2-3 minute. Separat dăm un clocot borșului cu leuștean și bulionul de roșii și îl adăugăm în oală. Mai dăm un clocot și gata.
Se servește cu smântână și ardei iute, cu pită caldă sau mămăliguță. Dacă vă place puteți pune și alte verdețuri: măcriș, leurdă, spanac, urzici.
Poftă bună!