Dieta OMAD permite consumul unei singure mese pe zi, în timp ce dieta monotrofică te face să mănânci același lucru întreaga zi. Iată, potrivit healthshots.com, la ce concluzie au ajuns nutriționiștii.
Ce este dieta OMAD?
Dieta OMAD este un plan alimentar, asemănător cu postul intermitent, în care ești restricționat să mănânci doar într-un anumit moment al zilei. Practic, nu mănânci timp de 23 de ore și apoi consumi toate caloriile într-o singură masă. Se consideră că acest lucru ajută la pierderea în greutate, deoarece atunci când nu mănânci pentru perioade îndelungate, corpul produce mai puțin insulină, un hormon necesar pentru a descompune zahărul din carbohidrați. Totuși, celulele tale au nevoie de energie, așa că celulele de grăsime eliberează energie și ajungi să pierzi kilograme.
Este sănătoasă dieta OMAD?
Consumul unei singure mese pe zi, așa cum permite dieta OMAD, poate aduce pierdere în greutate, pe termen scurt, și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, pentru unele persoane, dar poate duce și la deficiențe de nutrienți, energie scăzută și probleme digestive pe termen lung. “Ar putea cauza foame extremă, ducând la supraalimentare sau alegeri alimentare nesănătoase la masa consumată”, explică nutriționista Veena V.
Ce este dieta monotrofică?
O altă dietă care a câștigat popularitate este dieta monotrofică. “Aceasta presupune, de asemenea, un plan alimentar restrictive, în care o persoană consumă doar un singur tip de aliment sau grup alimentar pe masă sau pe zi”, explică Veena. De exemplu, cineva poate consuma doar fructe, legume sau carne pe parcursul unei zile întregi. Deși aceasta poate duce la pierdere în greutate, pe termen scurt, din cauza consumului restricționat de calorii, nu furnizează nutrienții necesari, ceea ce o face nesustenabilă și dăunătoare pe termen lung.
Beneficiile dietei OMAD
- Ajută la arderea grăsimilor – Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Physiology a observat că o singură masă pe zi, consumată seara, scade greutatea corporală. De asemenea, nu a afectat performanțele fizice ale participanților. Prin urmare, dieta OMAD te poate ajuta să slăbești, iar chiar dacă mănânci o singură dată pe zi, probabil nu vei simți oboseală.
- Ajută la îmbunătățirea metabolismului – Dieta OMAD poate ajuta la îmbunătățirea metabolismului. Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition afirmă că restricțiile alimentare, cum sunt cele impuse de dieta OMAD, sunt benefice datorită efectelor asupra metabolismului energetic; adică, crește sensibilitatea la insulină.
- Te face mai alert – “Unii oameni experimentează îmbunătățirea concentrării și energiei datorită nivelurilor stabile de zahăr în sânge și unui stres digestiv mai mic”, spune Veena. Când postim, corpul nostru eliberează norepinefrină, un neurotransmițător care ajută la creșterea vigilenței și energiei. De asemenea, producerea de cetone când nu mâncăm pe perioade îndelungate este un combustibil eficient pentru creier.
Beneficiile dietei monotrofice
Dieta monotrofică poate duce la pierdere în greutate, pe termen scurt, prin reducerea consumului de calorii.
Iată cum te poate ajuta:
- Mai ușor de digerat – Spre deosebire de dieta OMAD, unde mănânci diferite alimente într-o singură masă, dieta monotrofică presupune consumul aceluiași aliment de mai multe ori pe zi, ceea ce poate ajuta la digestia mai ușoară și reducerea balonării.
- Reduce poftele alimentare – Prin reducerea alegerilor alimentare, dieta monotrofică poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la prevenirea mâncatului emoțional. Alimentele variate pot suprastimula sistemul de recompensă al creierului, iar dieta monotrofică ajută la eliminarea acestui overload senzorial.
- Ajută la pierderea în greutate – La fel ca și dieta OMAD, dieta monotrofică poate ajuta la pierderea în greutate. Dacă mănânci legume, dieta va ajuta la pierderea în greutate, însă dacă mănânci alimente bogate în zaharuri și calorii, aceasta poate avea efectul opus.
- Mai ușor de pregătit – Spre deosebire de dieta OMAD, unde sunt necesare mai multe preparate pentru o masă variată, dieta monotrofică presupune consumul acelorași alimente, ceea ce face planificarea meselor mai simplă.
Riscurile dietei OMAD
Consumul unei singure mese pe zi în dieta OMAD poate fi riscant:
- Poate duce la deficiențe de nutrienți, energie scăzută și metabolism scăzut, din cauza postului îndelungat.
- Poate provoca foame excesivă, ceea ce duce la supraalimentare sau la consumul de alimente nesănătoase.
- Poate dăuna digestiei, poate crește nivelurile hormonilor de stres și poate cauza dezechilibre ale zahărului din sânge.
Riscurile dietei monotrofice
Dieta monotrofică este riscantă datorită lipsei de varietate alimentară, ceea ce poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, pierderea masei musculare și imunitate compromisă.
Care dietă este mai bună?
“Între dieta monotrofică și dieta OMAD, OMAD este de obicei o alegere mai sănătoasă pentru pierderea în greutate, deoarece permite o consumare mai echilibrată a nutrienților într-o singură masă, evitând deficiențele extreme”, explică Veena. Dieta OMAD poate ajuta la sensibilitatea la insulină și la pierderea grăsimii fără a sacrifica flexibilitatea alimentară.
