Bulgaria se numără printre țările din UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la alimente în ultimii nouă ani, potrivit datelor Eurostat. Prețurile alimentelor de bază în Bulgaria în 2024 sunt în medie cu 74,45% mai mari decât în 2015, care este considerat an de referință de către Eurostat. Aceasta este semnificativ mai mare decât creșterea medie a prețurilor la alimente pentru țările din UE pentru aceeași perioadă, care este puțin peste 45 la sută, potrivit Rador Radio România.
Doar în Ungaria, creșterea prețurilor este mai mare decât în Bulgaria. Într-o perioadă de nouă ani, prețul alimentelor acolo este de două ori mai mare, adică exact de 105,79%. Primele trei state membre cu cele mai mari creșteri de preț sunt Polonia cu 70,6%, urmată imediat de Lituania (69,57%), Letonia (69,37%) și Estonia (68,94%).
Este curios că printre țările cu creșteri relativ mici ale prețurilor la alimente se numără țări cu un nivel de trai ridicat, dar și cele care sunt în rolul de a ajunge din urmă state membre UE mai dezvoltate economic. Cele mai mici creșteri ale prețurilor la alimente în ultimii nouă ani au fost în Irlanda (12,2%), Finlanda (22,88%), Cipru (29,15%), Danemarca (31,7%) și Grecia (32,29%). Spre comparație, prețurile alimentelor de bază în Germania au crescut cu puțin peste 50 la sută.
În mod firesc, cea mai mare creștere a prețurilor la alimente are loc în țări ce se străduiesc să ajungă din urmă țările UE mai dezvoltate din punct de vedere economic. Dar problema este că Bulgaria este lider în ceea ce privește creșterea prețurilor, dar nu și în ceea ce privește recuperarea rămânerilor în urmă față de țările vest-europene în ceea ce privește nivelul de trai. Pe lângă asta, prețurile unui număr de alimente în Bulgaria este deja peste nivelul mediu pentru țările UE și sunt mai mari decât în țări precum Germania și Austria.
Consumatorii nu se uită doar la inflația din ultimele luni, ci la creșterea globală a prețurilor pe o perioadă mai lungă de timp. Anul trecut, inflația în țară a scăzut semnificativ. Inflația raportată oficial în Bulgaria în 2024, conform coșului de consum al oamenilor în UE, este de doar 2,6%. Există destule țări cu inflație mai mare, precum Danemarca, Estonia, Croația, Cipru, Letonia, Ungaria, Polonia, Portugalia și România. Însă consumatorii resimt creșterea prețurilor în ultimii ani, ceea ce a dus la furie din partea unora și la boicotarea lanțurilor de retail pe 13 februarie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Boicotul lanțurilor de retail a început în Croația, unde creșterea prețurilor la alimente pe parcursul a nouă ani a fost semnificativ mai mică decât în Bulgaria – doar 48,69%. În realitate, boicotul lanțurilor de retail din Croația a început la doi ani după ce țara a intrat în zona euro. Se pare că creșterea prețurilor acolo nu se limitează doar la lunile de dinainte și imediat după introducerea monedei euro, ci este semnificativă pentru o perioadă mai lungă de timp. Creșterea prețului este suficient de mare încât să înfurie oamenii.
După Croația, valul de proteste al consumatorilor și boicotarea lanțurilor de retail a avut loc și în Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo, Serbia, România, Bulgaria și Grecia. În Croația, un boicot al lanțurilor de comerț cu amănuntul a fost organizat pentru prima dată de mai multe ori într-o singură zi. Apoi organizatorii au schimbat tactica, hotărând că boicotul va fi mai lung – o săptămână întreagă, dar numai împotriva anumitor lanțuri de retail. De exemplu, consumatorii nu ar trebui să facă cumpărături la un lanț o săptămână, săptămâna următoare nu ar trebui să intre în alt lanț și așa mai departe până când toate lanțurile mari de retail vor fi afectate. În paralel, au fost apeluri pentru a nu cumpăra anumite alimente și bunuri timp de o săptămână. Primul lanț care a fost boicotat timp de o săptămână a fost stabilit printr-un vot pe rețelele de socializare.
În Bulgaria, în ultimii nouă ani, prețurile la cartofi, pâine și ouă au crescut cel mai mult, potrivit datelor Eurostat. Creșterea prețului la cartofi s-a dublat puțin mai mult. În șapte țări din UE, creșterea prețului la cartofi în aceeași perioadă este chiar mai mare decât în țara noastră. Cu toate acestea, în ceea ce privește pâinea, creșterea prețului în Bulgaria pentru perioada respectivă a fost de peste 92%, doar în Ungaria creșterea prețului a fost mai mare. Prețul la ouă în Bulgaria a crescut cu peste 91%, creșterea fiind mai mare doar în Cehia, Estonia, Ungaria și Slovacia. Prețul brânzei în Bulgaria a crescut cu peste 84% în perioada menționată, doar Ungaria fiind în fața noastră în ceea ce privește creșterile de preț.
Mâncarea în România este cea mai ieftină
Laptele, brânza și ouăle în Bulgaria sunt mai scumpe decât în câteva țări mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi Germania și Austria, arată datele Eurostat. Potrivit celor mai recente date disponibile de la Oficiul European de Statistică, prețurile la alimente precum laptele, brânza și ouăle în Bulgaria sunt cu 25,9% peste nivelul mediu pentru țările din UE. Doar în Grecia prețurile acestor alimente sunt mai mari – cu 30,5% peste nivelul mediu pentru țările din UE. Spre comparație, în Austria prețurile acestor alimente sunt doar cu 4,5% peste nivelul mediu, iar în Germania sunt chiar mai mici decât media statelor membre.
Situația este similară și în cazul uleiurilor și grăsimilor. Prețurile acestor alimente în Bulgaria sunt cu 22,8% mai mari decât media pentru țările din UE, potrivit ultimelor date ale Eurostat. Spre comparație, în Germania prețurile acestor alimente sunt cu doar 6,2% peste medie, iar în Austria sunt cu 12,9% peste media din UE.
În general, prețurile alimentelor în Bulgaria sunt cu 13,2% mai mici decât media din UE și cu 15,9% mai mici decât cele din Germania. Dar salariile în Bulgaria sunt de aproximativ patru ori mai mici decât cele din Germania. Salariile bulgarilor sunt cele mai mici în comparație cu alte țări din UE.
Dar în Slovacia, Polonia și România, mâncarea este mai ieftină decât în Bulgaria. În Slovacia, mâncarea este cu 18,4% mai ieftină decât media din UE, în Polonia este cu 18,6% mai ieftină, iar în România prețurile sunt cu 25,7% mai mici decât media, conform ultimelor date disponibile de la Eurostat.
S-a anunțat un al doilea boicot al lanțurilor comerciale joia aceasta
Un al doilea boicot al supermarketurilor din cauza prețurilor ridicate la alimente este organizat de comitetul de inițiativă împotriva suprataxării în magazinele autohtone. Nu vom permite să fim tratați ca cetățeni de mâna a doua. Pe 13 februarie, clienții bulgari au condamnat suprataxările monstruoase ale lanțurilor de retail și discriminarea consumatorilor bulgari. Prin urmare, în 20 februarie – joi, Bulgaria anunță un al doilea boicot al lanțurilor de retail, au spus reprezentanți ai comitetului de inițiativă.
Insistăm să avem prețuri protejate pentru anumite produse precum făina, lactatele și produsele din carne. Nu putem vorbi despre economia de piață ca despre o vacă sacră, spun ferm inițiatorii boicotului, care au amintind că Bulgaria ocupă primul loc legat de inegalitățile sociale în UE. Aceștia insistă pentru o taxă maximă la produsele alimentare de bază, care să fie stabilită de Consiliul de Miniștri, cu adaosuri care să nu depășească 10 la sută.
„Aceste proteste sunt un fel de presiune asupra comercianților. Aceasta este, de asemenea, o presiune și asupra guvernului. Noi vom aminti în permanență ceea ce s-a întâmplat în Croația. La noi, consumatorul este cel mai răbdător și cel mai disperat, iar în acest fel vom încerca să-l încurajăm. Scăderea cifrei de afaceri a lanțurilor de retail ar putea să fie de aproximativ 200 de milioane de leva, ceea ce este un profit colosal pentru acestea, dar acest profit nu rămâne în bugetul Bulgariei”, a declarat Emil Gheorghiev, președintele Federației Consumatorilor din Bulgaria.
Comitetul de inițiativă al boicotului național al lanțurilor de comerț cu amănuntul include și organizații de pensionari, inițiativa civică „Sistemul ne ucice”, Asociația Națională pentru Alimente Accesibile și Calitative și altele.
Se studiază modificări legislative
Reamintim că sâmbătă, la o ședință extraordinară a miniștrilor din cabinet condusă de premierul Rosen Jeliazkov, s-a decis formarea unui grup de lucru în Ministerul Agriculturii care să lucreze la propunerea de modificări legislative care să garanteze un echilibru între drepturile producătorilor agricoli și cele ale comercianților. Scopul este de a proteja drepturile producătorilor, ceea ce va duce și la prețuri mai mici pentru consumatori.
Maria Filipova, președintele Comisiei pentru Protecția Consumatorului, a declarat pentru „Trud News”: Comisia pentru Protecția Consumatorului a început o investigație privind creșterea prețurilor la alimente în ultimii trei ani
Am solicitat ca lanțurile de retail să furnizeze date privind prețurile de livrare și vânzare ale mărfurilor pentru două perioade – pentru prima lună a anului 2025 și, spre comparație, prima lună a anului 2022, a declarat pentru “Trud News” președintele Comisiei pentru Protecția Consumatorului (CPC), Maria Filipova. Potrivit acesteia, această verificare va permite analizarea dinamicii prețurilor și suprataxării în timp și identificarea eventualelor creșteri nejustificate. Reamintim că, în urmă cu câteva zile, CPC a făcut apel la lanțurile de comerț cu amănuntul și la „ceilalți operatori economici care comercializează produse alimentare să prezinte, fără nicio întârziere, informațiile solicitate în legătură cu verificarea pe care CPC a declanșat-o cu privire la prețuri”. „Selecția produselor pentru care am solicitat informații se bazează pe importanța acestora pentru consumul zilnic și potențialul impact al acestora asupra bugetului consumatorului”, a mai spus Maria Filipova pentru “Trud News”.
Între timp, ministrul bulgar al Agriculturii, Gheorghi Tahov, a anunțat că Ministerul Agriculturii și Alimentației se află în proces de pregătire a unei legi care să examineze toate nivelurile lanțului agroalimentar cu scopul de a proteja producătorii și de a garanta un preț corect pentru produsele acestora. Urmând instrucțiunile primului ministru Rosen Jeliazkov, echipa Ministerului Agriculturii și Alimentației a început elaborarea unei legi care-i va proteja pe producătorii agricoli și se va asigura că aceștia primesc un preț corect pentru produsele lor. „În același timp, nu dorim să încălcăm drepturile altor operatori din lanțul agroalimentar”, a explicat ministrul Tahov.