Tendința viitorului: pre-reciclarea sau reciclarea creativă/Lapte de ovăz, ambalat sub formă de foi, care se dizolvă în apă/ Făină de măsline, bogată în fibre/ Chipsuri făcute din pulpă de fructe și legume reciclate

prereciclare Foto: Milkadamia

Pre-reciclarea, reciclarea creativă sau reutilizarea creativă  (upcycling) câștigă din ce în ce mai mult teren, în dezvoltarea produselor alimentare și băuturi. Este vorba de utilizarea unor ingrediente care ar fi fost aruncate sau nefolosite, dar care pot fi transformate în produse alimentare noi și valoroase.

De exemplu, unele resturi de fructe sau legume, coji de nuci, semințe sau chiar pulpă de la sucuri pot fi utilizate pentru a crea produse alimentare innovative, cum ar fi snack-uri, supe, băuturi sau chiar făină. Această practică reduce risipa alimenatră și contribuie la un sistem alimentar mai sustenabil.

Procesatorii de lactate sunt familiarizați cu reciclarea, deoarece zerul lichid produs în timpul fabricării brânzeturilor a fost tratat ca un produs secundar, care a mers adesea la hrana animalelor. Astăzi, brânza este uneori produsă cu scopul de a genera zer, un ingredient care este folosit pentru a adăuga proteine la toate tipurile de alimente și băuturi.

“Am reciclat întotdeauna în industria ingredientelor alimentare, dar acum avem un nume și o clasificare pentru ea”, a declarat Robert Beausire, director executiv, CoryPro Ingredients Inc., Niwot, Colorado, un startup axat pe reciclarea produselor secundare ale producției de gumă de guar. “Are sens dacă o putem face din punct de vedere economic”, scrie foodbusinessnews.net

Noul “ciclu” adăugat la eforturile de sustenabilitate se numește pre-reciclare. Este nevoie de măsuri pentru a reduce deșeurile la începutul unui proces, astfel încât să fie mai puțin nevoie de reciclare sau reciclare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Laptele plat, de la Milkadamia, reduce deșeurile de ambalaje cu 94%

Moosa Nature LLC, Plantation, Florida, face acest lucru cu noul său ceai de fructe uscate, anti risipă. Consumatorul bea mai întâi ceaiul și apoi mănâncă fructele folosite pentru a infuza ceaiul. Fructele sunt uscate pentru a păstra gustul și nutriția. Consumatorul golește conținutul într-o cană și adaugă apă fierbinte. După trei minute, consumatorul amestecă ceaiul, îl bea și apoi mănâncă fructele. În plus, chiar și ambalajul este ecologic, deoarece este realizat din hârtie de trestie de zahăr.

Milkadamia, cu sediul în Rolling Meadows, Illinois, are propria abordare privind sustenabilitatea. Noua sa băutură organică de ovăz, ambalată în format plat, constă din „foi” de lapte de ovăz imprimate, care reduc deșeurile de ambalaje cu 94% și greutatea cu 85%, conform companiei. Fiecare pachet conține opt foi, iar o foaie trebuie dizolvată într-o cană de apă (aproape 240 ml). Conceptul mută accentul de la gestionarea deșeurilor post-consum la reducerea proactivă, a spus Jim Richards, CEO-ul companiei.

Procesul implică utilizarea unui proces de imprimare bidimensional pentru a transforma pasta de lapte de ovăz într-o foaie comestibilă stabilă. Consumatorul produce doar cantitatea dorită, reducând și mai mult deșeurile.

“Mutarea muncii grele de a face ceea ce este corect pentru Pământ de la consumator la producător este modul în care definim prereciclarea, cu pachetul nostru plat”, a declarat Ipek Erdogan-Trinkaus, director comercial la Milkadamia. “Este o căutare plină de satisfacții pentru a sprijini oamenii cărora le pasă să facă alegeri alimentare care contribuie la un viitor plin de speranță și abundent pentru planeta noastră.”

Extractul de rozmarin reciclat și fasolea de soia

În timp ce conceptul de reciclare este la început, inițiativele de reciclare continuă să avanseze.

“Reimaginăm modul în care abordăm provocarea deșeurilor prin upcycling, o filozofie zero-waste dedicată utilizării creative a produselor secundare din fluxurile secundare aruncate de obicei, deblocând cea mai mare valoare a acestora și îmbunătățind modul în care folosim resursele”, a declarat Eve Martinet, director de inovație globală, IFF, Leiden, Olanda.

“Reevaluăm aplicațiile pentru materialele secundare din procesele de fabricație, desfășurăm proiecte pilot de reducere a deșeurilor alimentare, comercializăm noi ingrediente reciclate și dezvoltăm în continuare portofoliul nostru de noi oportunități potențiale.”

Cea mai recentă adăugare la gama de ingrediente IFF este extractul de rozmarin reciclat. Ingredientul îmbunătățește și extinde gustul băuturilor, cum ar fi apele aromate, seltzers și mocktail-uri, reducând retururile și risipa. În multe cazuri, este pur și simplu etichetat ca aromă naturală.

“În mod tradițional, extracția rozmarinului s-a concentrat pe producerea de componente solubile în ulei, bogate în acid carnosic (pentru funcția de antioxidant natural)”, a spus Martinet. “Cu toate acestea, fluxul lateral conține o moleculă valoroasă, acidul rosmarinic. IFF a descoperit o metodă eficientă de a utiliza acest flux secundar.”

Beausire de la CoryPro Ingredients vede o oportunitate de a utiliza resursele vegetale mai înțelept, inclusiv utilizarea în hrana umană, mai degrabă decât ca hrană pentru animale.

“Fasolea de guar, cunoscută și sub numele de fasole de soia, produce o masă bogată în proteine, care este vândută ca hrană pentru animale, dar am dezvoltat o tehnologie pentru a o procesa în concentrate și izolate de proteine fără aromă pentru a fi utilizate ca ingrediente alimentare și nutriționale”, a spus el. “Pentru noi, acesta este fructul la îndemână pentru a ajuta la acoperirea deficitului de proteine prognozat pentru 2050.”

În timp ce reciclarea zerului de brânză este o practică obișnuită, când iaurtul grecesc a devenit mainstream în urmă cu 20 de ani, a trebuit abordat un nou flux secundar. Iaurtul grecesc tradițional strecurat produce un lichid denumit zer acid și a ridicat provocări semnificative de mediu și financiare pentru industria lactatelor.

Produsul secundar bogat în nutrienți este acum poziționat de Arla Foods Ingredients, Videbæk, Danemarca, ca ingredient pe piața lactatelor, pentru produse precum shake-uri proteice, înlocuitori de masă și deserturi. Produsele sunt formulate pentru a oferi un gust ușor de lapte și o textură netedă și cremoasă, menținând în același timp vâscozitatea și stabilitatea pe toată durata de valabilitate.

Deșeurile producției de ulei de măsline, transformate în făină bogată în nutrienți, fără gluten

BioPowder, Birkirkara, Malta, lucrează cu o varietate de subproduse agricole. Una dintre cele mai recente inovații ale sale este transformarea cojii de nucă într-un abraziv pentru sistemele de curățare. În ceea ce privește ingredientele alimentare, compania se concentrează pe fluxurile secundare de procesare a fructelor.

Cu aprovizionare abundentă cu măsline în regiunea mediteraneană în care se află compania, BioPowder folosește micronizarea pentru a curăța, usca, măcina și cerne sâmburi, coji și frunze de măsline, fluxurile secundare ale producției de ulei. Rezultatul este o gamă de ingrediente multifuncționale din fibre dietetice insolubile cu niveluri semnificative de compuși polifenolici.

După ce măslinele au fost stoarse pentru ulei, rămân aproximativ 85% solide, însumând peste 40 de milioane de tone anual. Grăsimea reziduală din fluxul secundar cunoscut sub numele de tescovină începe să se oxideze rapid. Recunoscând această provocare, PhenOlives, Beit Shean, HaZafon, Israel, au dezvoltat o soluție durabilă pentru a transforma deșeurile producției de ulei de măsline în făină bogată în nutrienți, fără gluten.

Sistemul patentat este instalat direct în morile de măsline. Făina de măsline bogată în fibre este bogată în antioxidanți, oferind beneficii pentru sănătate similare cu uleiul de măsline, potrivit companiei.

Extractul de fibre de grâu prezintă o amprentă de carbon de 23 de ori mai mică în comparație cu beta-glucanul

Comet, Schaumburg, Illinois, reciclează un flux secundar de fibre din prelucrarea grâului pentru a face un extract de fibre de grâu.

“Arabinoxilanul a rămas latent în materialele vegetale lăsate în urmă și procesate din sistemul nostru alimentar modern”, a declarat Loula Merkel, CEO al Comet. “Arabinoxilanul este o fibră dietetică solubilă excepțională, cu beneficii pentru sănătate dovedite clinic și toleranță superioară în intestin.”

Compania a inițiat o evaluare a ciclului de viață (LCA) pentru a măsura emisiile de carbon pe durata ciclului de viață pentru fibra prebiotică. Descoperirile sugerează că extractul de fibre de grâu prezintă o amprentă de carbon de 23 de ori mai mică în comparație cu beta-glucanul și de cinci ori mai mică decât inulina.

Cerealele uzate, un flux secundar de orz, grâu și secară din producția de bere, au fost reciclate în ultimul deceniu de către Upcycled Foods Inc., Berkeley, California. Compania refolosește cerealele, transformându-le într-un produs asemănător făinii, cu aspect, aromă și aromă prăjite. Făina oferă de cel puțin trei ori și jumătate fibre dietetice și dublu față de proteinele vegetale ale făinii integrale, precum și prebiotice, potrivit companiei.

În prezent, este utilizat într-o gamă de pâine, paste și wrap-uri de marcă și cu etichetă privată.  Bright Side Snacks, Houston, produce chipsuri făcute din pulpă de fructe și legume reciclate.

Ocean Spray Ingredients, Middleboro, Massachusetts, reciclează semințele din unitățile sale de procesare a afinelor. Ingredientul poate adăuga culoare, nutriție și textură tuturor tipurilor de alimente.

“Semințele de afine au o nuanță frumoasă de roșu la exterior, iar la interior sunt pline de fibre, proteine și acizi grași omega 3 și 6”, a declarat Katy Galle, vicepreședinte senior de dezvoltare și sustenabilitate.

Viitorul pre reciclării și reciclării este promițător, fiind un câștig pentru toate părțile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *