Semnele de întrebare care planează asupra PAC după 2027/ Se vorbește despre reduceri bugetare, realocări în cazul extinderii UE sau despre renaționalizare

culturi, PAC foto: Pexels.com/David Bartus

Ne aflăm într-o perioadă de schimbări, cu amenințarea războaielor comerciale, conflictul din Ucraina și tensiunile din interiorul UE. Cu toate acestea, dacă discutăm cu orice politician european, putem observa că susținerea pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC)  după 2027 rămâne fermă. Se fac promisiuni privind simplificarea procedurilor, noi măsuri de sprijin și asigurarea unor prețuri echitabile pentru toți.

Însă, citind printre rânduri, fiecare pas făcut în proiectarea următorului Cadru Financiar Multianual dezvăluie și amenințări privind reduceri ale ajutoarelor sau alocărilor pentru statele membre, în cazul unei extinderi a UE sau a unei posibile renaționalizări a PAC. Și suntem abia la începutul dezbaterii, scrie Agroinformacion.

Incertitudinea crește: eurodeputații cer clarificări

Incertitudinea este atât de mare încât eurodeputata socialistă Cristina Maestre l-a interpelat pe comisarul Maroš Šefčovič în legătură cu Programul de lucru al Comisiei pentru 2025, cu accent pe PAC și viitorul său buget.

Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la semnalele recente privind posibile reduceri ale bugetului destinat PAC, ceea ce, potrivit lui Maestre, ar afecta negativ sectorul agricol și zootehnic european.

„Până în prezent, au fost primite mai multe informații care sugerează o reducere a fondurilor pentru politica agricolă comună”, a afirmat Maestre. „Puteți nega acest lucru și confirma că unul dintre principalele obiective ale Comisiei Europene este consolidarea PAC, pentru a sprijini astfel sectorul agricol și zootehnic?”, a adăugat eurodeputata, amintind de protestele istorice din sectorul agricol de acum un an.

O reducere de 15% pentru fiecare stat membru dacă UE se extinde, în special prin aderarea Ucrainei

Un studiu recent pregătit pentru Parlamentul European a analizat impactul viitoarelor extinderi asupra următorului Cadru Financiar Multianual (CFM), în special asupra PAC.

Autorii studiului concluzionează că, dacă nu se impune un plafon pentru bugetul global al PAC și noile state membre primesc un sprijin pe hectar similar cu cel al actualelor state membre, bugetul total al PAC ar trebui să crească cu 22%-25%.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Totuși, aceștia recunosc și faptul că, dacă bugetul primului pilon rămâne constant în termeni reali, iar noile state membre primesc fonduri PAC similare pe hectar, toate statele membre actuale vor trebui să accepte o reducere a alocărilor lor.

Experții europeni estimează că aceasta ar însemna, în final, o reducere de aproximativ 15% pentru fiecare stat membru în ceea ce privește alocările pentru primul pilon al PAC.

Spectrul renaționalizării revine în Europa

În acest context, Comisia Europeană a publicat miercuri, 12 februarie, un document intitulat „Drumul către următorul Cadru Financiar Multianual”, în care sunt prezentate principalele provocări bugetare și de politică ce vor influența finanțarea UE pentru perioada 2028-2034.

În linii mari, Comisia propune flexibilizarea și simplificarea CFM prin reducerea numărului de programe de finanțare de la cincizeci la doar trei mari capitole bugetare. Actuala PAC, precum și Politica Comună în domeniul Pescuitului (PCP) și politica de coeziune ar urma să fie integrate într-un program unic pentru fiecare țară, care să includă reforme și investiții cheie, implementate în colaborare cu autoritățile naționale, regionale și locale.

Comisia Europeană subliniază că viitorul buget al UE, care va începe în 2028, trebuie să găsească un echilibru între creșterea așteptărilor privind acțiunile UE (în domenii precum apărarea, digitalizarea, tranziția ecologică și imigrația) și realitățile financiare.

Astfel, CE propune ca noul cadru bugetar să includă un plan național de reforme și investiții pentru fiecare stat membru, ceea ce implică posibila renaționalizare a PAC și PCP. Cu alte cuvinte, spectrul renaționalizării ar putea reveni asupra agriculturii europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *