Congelarea este, fără îndoială, una dintre cele mai sigure și eficiente metode de conservare a alimentelor. Suntem obișnuiți să facem asta cu legume, carne, pește și leguminoase. Dar este posibil și în cazul brânzeturilor? Cine are obiceiul de a congela alimente pentru a le lungi durata cu siguranță și-a pus această întrebare. Se pot conserva brânzeturile fără a le strica textura? Se pot conserva toate? Toate, în același fel sau în manieră diferită în funcție de structura lor? Potrivit revistei gastronomice cookist.it, cele mai multe dintre ele da, dar nu toate, și respectând anumite reguli.
Care brânzeturi pot fi congelate și care e preferabil să nu
Brânzeturile care se pot păstra în congelator fără a-și pierde consistența și proprietățile sunt cele cu compoziție care se întinde, cele semitari și cele maturate. Cu alte cuvinte, putem congela fără probleme mozzarella, cașcavalul, telemeaua, brânza feta, cașul de oaie sau de vacă, brânza gorgonzola și alte brânzeturi cu mucegai. De asemenea, pot fi congelate toate brânzeturile cu consistență dură de import, cum ar fi brânza cheddar, Parmigiano Reggiano sau Grana Padano, pecorino, brânza Emmentaler elvețiană, Gouda olandeză, dar și cele mai moi, brie, camembert etc.
În schimb, brânzeturile proaspete, cum ar fi ricotta sau burrata italiene, brânza quark sau celebrul cottage cheese britanic, foarte asemănător cu brânza cu smântână românească, nu sunt potrivite pentru a fi congelate. Își pierd structura, motiv pentru care trebuie păstrate doar la frigider și pentru un timp scurt.
Nu se întâmplă ceva grav dacă le congelăm dar își modifică structura și la decongelare partea lichidă tinde să se separe de partea solidă.
Cum se congelează corect brânzeturile
- Pentru brânzeturile foarte maturate, precum cheddar, parmezanul, pecorino, cel mai bine este să le congelăm rase, într-o pungă de plastic alimentar. În acest fel nu vor avea de suferit la dezghețare.
- Pentru celelalte tipuri de brânzeturi, recomandarea este să fie porționate în bucăți mici înainte de congelare. Și mai bine ar fi ca bucățile să fie vidate, astfel încât să rămână compacte.
Cât timp se pot păstra în siguranță și cum se decongelează?
Regula de bază este că niciun aliment nu ar trebui păstrat la congelator o perioadă foarte lungă. În cazul brânzeturilor, perioada maximă recomandată este de trei luni, după care își pot pierde din calitățile organoleptice – gust, miros, aromă, consistență, aspect etc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru o decongelare corectă, este indicat ca ele să fie transferate mai întâi în frigider. Pentru orice decongelare este preferabilă trecerea graduală de la temperaturi scăzute la cele mai ridicare. Aceasta ajută la păstrarea gustului și texturii.
O dată decongelate, brânzeturile nu trebuie niciodată recongelate și este indicat să fie consumate în timp cât mai scurt, maxim 1-2 zile.