Taxele vamale în scopul protejării consumului de produse interne promise de noul președinte american Donald Trump încă nu s-au materializat, dar în primele declarații publice de după preluarea mandatului acesta a reiterat deja ideea că va introduce un set de taxe pe bunurile importate din Canada și Mexic începând cu 1 februarie. Și nu e tot, pentru că de mai multe ori a amenințat cu taxe vamale și în raport cu UE sau China. Dar ce ar însemna acest lucru pentru consumatori? s-a întrebat cunoscuta publicație eater.com.
Statele Unite importă o parte semnificativă din oferta sa de alimente – aproximativ 15% din totalul alimentelor consumate în America provin din alte țări, conform Food and Drug Administration, iar acest procent este de așteptat să crească. De asemenea, SUA au funcționat recent cu un „deficit comercial agricol,” ceea ce înseamnă că a importat mai multe produse agricole decât a exportat în trei dintre ultimii cinci ani, mare parte din acest deficit datorându-se cererii tot mai mari de produse alimentare din import. Printre acestea, se regăsesc adesea produse care nu pot fi obținute cu ușurință în Statele Unite, cum ar fi produsele tropicale sau fructele și legumele de sezon, sau produsele de tip gourmet din Europa.
Ce și cât importă Statele Unite din Mexic
Trump crede că implementarea acestor tarife va aduce bani la bugetul guvernului federal. „Vom aduce sute de miliarde de dolari în trezorerie și vom folosi acei bani în beneficiul cetățenilor americani,” a spus el în fața unei mulțimi la un miting din Georgia în 2024. De asemenea, el consideră că tarifele vor face producătorii americani mai competitivi pe piața globală și vor reprezenta un avantaj pentru locurile de muncă din sectorul manufacturier american. Majoritatea economiștilor nu sunt de acord cu previziunile lui Trump.
Statele Unite importă cantități mari de produse din Mexic, inclusiv avocado și roșii de sezon. În 2023, cel mai recent an pentru care există date disponibile, 63% din importurile de legume ale Statelor Unite proveneau din Mexic, la fel ca 47% din fructele și nucile importate. De asemenea, cei 22 de miliarde de dolari cheltuiți pentru băuturi alcoolice importate în SUA în 2022, 4,6 miliarde au fost cheltuiți pe tequila din Mexic, alături de cele peste 108 milioane de dolari pentru mezcal.
Importurile dinspre Canada
Totodată, Statele Unite depind foarte mult de importurile de alimente din Canada. În 2023, SUA a importat aproximativ 40 de miliarde de dolari în produse alimentare agricole din Canada, de la produse de panificație la ulei de canola, un fel de ulei de rapiță îmbunătățit. Peste 1,7 miliarde de dolari au fost cheltuiți doar pe produse congelate din cartofi, precum cartofii prăjiți, și 2 miliarde de dolari pe ciocolată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Carnea de vită și porc sunt, de asemenea, importuri deja de tradiție dinspre Canada, reprezentând aproape 4 miliarde de dolari din total. Aceste importuri sunt esențiale pentru fermierii americani, deoarece permit combinarea cărnii mai slabe importate cu cea mai grasă produsă local pentru a satisface cererea de carne tocată, inclusiv la nivel industrial.
Relația comercială complexă cu China
China, de asemenea, exportă o cantitate mare de alimente către Statele Unite. În 2019, când Trump a impus prima rundă de tarife de 25% pe bunurile produse în China, taxele au afectat deloc neglijabil nivelul importurilor. Aproximativ 78% din tilapia – un tip de pește foarte popular, 70% din sucul de mere și aproape un sfert din usturoiul proaspăt consumat în SUA provin din China, conform Alliance for American Manufacturing.
În plus, sunt încă în vigoare tarifele introduse în 2019 pe oțel și aluminiu de Trump, care au cauzat deja creșteri de preț pentru consumatori la o gamă largă de produse, inclusiv alimente conservate.
Ce impact vor avea taxele lui Trump?
Nu este clar ce impact ar avea exact aceste tarife masive asupra economiei în general, dar experții sunt de acord asupra unui lucru: costurile alimentelor vor crește aproape sigur și nu nesemnificativ. Prețurile la avocado, ciocolată, cafea și alte importuri populare ar putea crește cu până la 25% în câteva săptămâni, mai ales în cazurile în care bunurile nu pot fi ușor importate din alte țări.
De exemplu, SUA importă 90% din avocado din Mexic și ar fi dificil să găsească o altă țară care să satisfacă această cerere. Per ansamblu, o analiză a think tank-ului Third Way a estimat că tarifele ar putea determina familiile americane să cheltuie aproximativ 185 de dolari mai mult pe an la supermarket, o creștere de aproximativ 3%. Ceea ce va afecta în primul rând familiile cu venituri mici, adică exact o parte din electoratul său.
În plus, este posibil ca Canada și Mexic să răspundă tarifelor lui Trump cu propriile tarife, ca represalii, o tactică comună în comerțul global. În timp ce UE a anunțat deja ieri că ia în calcul această ipoteză, la fel și Mexicul. În condițiile în care guvernul Canadei discută deja măsurile de răspuns, iar toate la un loc ar putea duce la un „război comercial total.”