Când ne gândim la salata verde, culoarea pe care o asociem cel mai des este verdele, așa cum o sugerează și numele. Dar ce faci când salata ta verde începe să devină roz? Imagină-ți o căpățână de salată verde și crocantă, cum ar fi romaine. Folosești jumătate din el pentru o salată, iar restul îl pui la frigider. După câteva zile, când iei câteva frunze pentru un sandwich, observi că marginile au devenit roz. Dacă ai pregătit vreodată salată (mai ales romaine sau iceberg), probabil ai întâlnit această situație, potrivit thespruceeats. Dar de ce se înroșește salata când este tăiată?
Ei bine, acesta este un proces complet natural, explică Katie Sabatini, specialist în siguranța alimentară la Little Leaf Farms. Acest fenomen, numit uneori „ruginire”, are loc atunci când salata oxidează polifenoli (compuși benefici pentru sănătate din plante) ca o măsură de protecție împotriva degradării. Practic, salata încearcă să se protejeze de procesul de stricarea rapidă.
Sabatini spune că ruginirea poate fi cauzată și de excesul de umiditate sau de expunerea la gazul etilen, un hormon natural emis de plante, prezent în frigider. „Salata poate deveni roz în orice moment după recoltare,” explică ea. Totuși, acest lucru este mai probabil să apară atunci când o pungă sau un recipient este deschis și pus înapoi în frigider. Frunzele tăiate sau lovite accelerează și ele procesul de ruginire.
Este sigur să consumi salată care a devenit roz?
Da! Este complet sigur. Gustul nu ar trebui să fie diferit. „Dacă decolorarea te deranjează, poți să elimini frunzele roz pentru un aspect mai plăcut,” spune Sabatini. Pentru a te asigura că salata este încă bună de consum, concentrează-te pe textura frunzelor: „Verifică dacă restul frunzelor sunt încă crocante, vibrante și ferme. Dacă da, poți să le consumi ca de obicei,” explică ea. Cu toate acestea, dacă observi multe frunze moi sau alunecoase, este mai bine să arunci întreg pachetul.
Cum poți preveni înroșirea salatei?
Deoarece excesul de umiditate contribuie la ruginire, spală frunzele doar atunci când ai nevoie de ele, în loc să le speli pe toate odată și să le pui umede în frigider. Dacă vrei să pregătești mai multe deodată, folosește un uscător de salată pentru a elimina cât mai multă apă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
De asemenea, păstrează salata departe de alte legume, într-un recipient bine sigilat sau într-un sertar separat al frigiderului, pentru a evita expunerea la gazul etilen.