În afară de mai cunoscutele creme de vanilie, ciocolată, mai nou și mascarpone, o altă soluție la îndemână pentru un desert rapid este crema de lămâie. Mai ales că nici nu are în compoziție unt sau altă materie grasă, ci doar ouă, făina, zahăr, lapte, lămâie. Se poate folosi în nenumărate combinații, chiar și cu o altă cremă, într-un fel de duo complementar.
De exemplu, alături de pișcoturi de șampanie și căpșuni, vara, sau pur și simplu asociind-o cu câteva fursecuri, iarna. Dar merge foarte bine și ca o cremă pentru tort, eventual alternând straturile cu alta de mascarpone sau de ricotta.
Ingrediente pentru circa 400 g cremă de lămâie
100 ml suc de lămâie
coaja rasă de la 1 lămâie netratată
60 g zahăr
400 ml lapte
40 g amidon de porumb sau, în lipsă, făină de grâu
3 gălbenușuri de ou
2g sare
Procedeu
Mixăm zahărul cu gălbenușurile de ou, cu un tel sau un mixer, până obținem o compoziție ușor spumoasă. Adăugăm acum și amidonul/făina, continuând să amestecăm. Folosim, la modul ideal, o oală încăpătoare, pe care apoi o putem transfera pe flacără.
Acum încălzim ușor laptele și adăugăm în el coaja de lămâie, aducând temperatura până aproape de punctul de fierbere.
Strecurăm și adăugăm peste compoziție laptele încălzit, care acum a devenit aromat, amalgamând. Completăm și cu praful de sare, dizolvând-o bine.
Acum mutăm oala cu compoziția dizolvată în lapte pe flacăra cea mai mică a aragazului și continuăm să amestecăm până când începe să capete consistență, să se îngroașe.
Când e suficient de densă crema, completăm și cu sucul de lămâie, trecut prin sită, și amestecăm.
Lăsăm să se răcorească, neapărat acoperită cu folie de plastic, pentru a împiedica să se formeze deasupra o crustă uscată. O folosim mai departe în funcție de ceea ce vrem să preparăm.
Alternativ, se poate adăuga direct în cupele în care urmează să o servim ca desert, cu sau fără fursecuri alături.
O idee originală? Vara, lapte cu orez, servit cu cremă de lămâie și trei căpșuni deasupra, totul cât mai rece.