Un nou focar de tuberculoză bovină a fst semnalat în Spania, iar în legătură cu această situație organizația crescătorilor de animale din Asturias a dorit să explice publicului larg că această boală este imposibil de eradicat în zonele unde vitele conviețuiesc cu fauna sălbatică care poate servi drept vector de transmitere.
Din acest motiv, „protocoalele concepute pentru eradicarea bolii sunt, de multe ori, exagerate și nepotrivite, abuzând, de exemplu, de golurile sanitare. Un gol sanitar ruinează exploatațiile pentru o mare parte dintre cei afectați, mai ales în cazul crescătoriilor extensive de munte, deoarece este imposibil să înlocuiești dintr-o dată optzeci sau o sută de animale cu altele care nu cunosc pajiștile, pădurile sau drumurile specifice gestionării acelei ferme. Măsurile trebuie să fie concepute pentru a controla boala, sacrificând doar cazurile cu adevărat pozitive”, scrie Agrinformacion.
De asemenea, avertizează că este necesar să se ia măsuri și asupra faunei sălbatice. Potrivit organizației spaniole, reducerea populației de mistreți este o măsură corectă, dar trebuie monitorizată și starea altor specii, precum cerbii sau căpriorii, chiar dacă nu sunt specii cinegetice. În special, ei consideră că trebuie studiat mai bine rolul bursucului, care, în zona în care a apărut acest ultim focar, joacă un rol important în transmiterea acestei boli.
În ceea ce privește măsurile impuse pentru controlul bolii în urma noului focar de tuberculoză bovină, fermierii subliniază că „bine concepute și proporționale cu realitatea fiecărei exploatații, aceste măsuri nu trebuie să ducă la ruinarea fermelor. Bugetele campaniilor de sănătate ar trebui să acopere costurile suplimentare generate de imobilizarea animalelor sau alte măsuri aplicate. Este esențial să se evite pe cât posibil ca testele fals pozitive să afecteze inutil exploatațiile agricole”.
Totodată, ei consideră că trebuie plătit un preț corect proprietarilor animalelor care sunt obligate să sacrifice vite, deoarece carnea poate fi comercializată în mod normal, dar de obicei este plătită la jumătate din prețul pieței.
În cele din urmă, organizația amintește că expresia „regiune liberă de tuberculoză” este fictivă, deși reprezintă un indicator pozitiv al stării bolii în zonă. Această denumire este acordată atunci când boala afectează sub un anumit procentaj de referință. Chiar și cu un procent de 0% în rândul vitelor, boala nu va dispărea complet, deoarece poate reapărea oricând din rezervorul faunei sălbatice.