Previziunile specialiștilor arată că recolta de cereale din Rusia, din 2025 va fi cea mai proastă din ultimii 23 de ani. Doar 31% din culturi sunt în stare bună, față de 74%, în urmă cu un an.
Producția de cereale din Rusia a scăzut de la un record de 153,6 milioane de tone în 2022, la 143 de milioane de tone în 2023 și 130 de milioane de tone în 2024. Guvernul rus și-a stabilit obiectivul anual de producție de cereale la 170 de milioane de tone pe an până în 2030. Dacă tendințele negative actuale din industrie continuă, fermierii ruși cred că recolta de cereale va fi cu mult sub ținta dorită de guvern.
Oficialii ruși atribuie situația actuală a industriei cerealelor anomaliilor meteorologice severe, în special secetei din vara-toamna anului trecut. În unele regiuni rusești, nu a plouat din aprilie până în octombrie, o situație care nu s-a mai întâmplat în istoria recentă. Seceta a fost precedată de înghețurile din mai, care au afectat aproximativ o treime din terenurile agricole rusești și au costat țara aproximativ 10% din recolta de vară.
Cu toate acestea, condițiile climaterice nu sunt singurele responsabile de această situație. Uniunea Rusă a Cerealelor (RGU) consideră că vremea nefavorabilă distrage atenția de la adevărata problemă, care este un declin tehnologic accentuat în industria rusă a cerealelor.
„De fiecare dată când există turbulențe pe piață, toată lumea menționează vremea rea”, a declarat Arkady Zlochevsky, președintele RGU, spune world-grain.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dar sunt mai mulți factori care afectează producția de cereale rusești, din acest an. Unul dintre aceștia este acela că fermierii ruși suferă de o lipsă de semințe de înaltă calitate pe piață.
În ianuarie 2024, guvernul rus a impus o cotă de import pentru semințele din țări considerate neprietenoase. Deși semințele occidentale sunt încă disponibile în țară, mișcarea a dat o lovitură grea industriei cerealelor rusești.
Mai mult, cotele de import au căzut în mâinile doar companiilor care nu au fost niciodată angajate în importurile de semințe în țară, a recunoscut Zlochevsky.
O astfel de situație aduce riscuri de manipulare a prețurilor. Ca urmare, prețurile semințelor de cereale au crescut în Rusia în 2024. De exemplu, prețurile rapiței au crescut cu 32% în ultimele 12 luni, la 36.900 de ruble (370 de dolari) pe tonă în iulie 2024.
Producția rusă de mașini de recoltat cereale a scăzut cu 18%, iar e tractoare, cu 25%!
În ultimii ani, nivelul tehnologiei industriei cerealelor din Rusia s-a înrăutățit treptat, o tendință periculoasă care are un efect cumulativ.
Potrivit RGU, nivelul tehnologic a început să se deterioreze în 2021, când guvernul rus a introdus o taxă de export pentru cereale. Cu toate acestea, condițiile meteorologice relativ bune din 2022 și 2023 au diminuat impactul acestei probleme.
În 2024, nu s-a întâmplat nimic dramatic cu vremea, a subliniat Zlochevsky. „Înghețurile de întoarcere nu sunt nimic nou și apar în mai cel puțin o dată la cinci ani”, a spus el. “Secetele regionale sunt, de asemenea, departe de a fi neobișnuite, dar impactul acestor evenimente a fost mult mai puternic de data aceasta, deoarece fermierii au început să economisească bani pe tehnologii”.
Realitatea este că fermierii ruși se abțin de la investiții în echipamente și utilaje noi, invocând condițiile economice incerte și costurile ridicate ale împrumuturilor.
În primele 10 luni ale anului 2024, vânzările de utilaje agricole din Rusia au scăzut cu 16,5%, la 167,5 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), a raportat Asociația Rusă a Producătorilor de Echipamente Agricole Rosspetsmash. Exporturile au scăzut, de asemenea, cu 10%, la 14,1 miliarde de ruble (140 de milioane de dolari).
Rosspetsmash s-a plâns că depozitele dealerilor sunt pline atât cu echipamente importate, cât și fabricate local. Decizia Băncii Centrale a Rusiei de a crește rata dobânzii cheie la 21% în timpul recentei ședințe a consiliului de administrație din octombrie 2024 a făcut ca împrumuturile comerciale să fie practic inaccesibile pentru fermierii ruși.
În consecință, producția rusă de mașini de recoltat cereale a scăzut cu 18% și de tractoare cu aproape un sfert în 2024, a calculat Rosspetsmash.
Numărul de tractoare din țară pe hectar de teren agricol a fost de două ori mai mic decât Belarus și mult sub nivelul țărilor dezvoltate. Se așteaptă ca problema să devină mai presantă în timp.
„Nivelul slab de mecanizare, în afară de impactul imediat asupra producției, afectează și calitatea solului, care începe să se degradeze rapid”, a spus Nesmiyan.
În plus, industria rusă a cerealelor a suferit o scădere bruscă a profitabilității afacerilor.
Potrivit RGU, profitabilitatea medie a afacerilor din sector a scăzut la 4,9% în 2024, de la 27,8% în 2020. Producția de grâu, care a generat o profitabilitate record de 32,5% în 2020, părea să înregistreze pierderi în acest an.
Ministerul rus al Agriculturii a estimat că profitabilitatea medie în industria cerealelor este relativ confortabilă de 17%, dar fermierii de cereale cred că această cifră nu are nimic de-a face cu realitatea, deoarece au înregistrat o scădere semnificativă a profitabilității în ultimii ani.
Pentru a reduce costurile, fermierii au redus utilizarea îngrășămintelor și a agenților de protecție a plantelor
Factorul cheie care determină scăderea performanței industriei este profitabilitatea slabă a afacerii.
„Într-un efort de a reduce costurile, fermierii au recurs la simplificarea tehnologiilor”, a declarat Alexander Korbut, analist independent al industriei cerealelor din Rusia.
Pe lângă faptul că se bazează pe utilaje mai vechi, fermierii au redus utilizarea îngrășămintelor și a agenților de protecție a plantelor și au trecut la semințe mai ieftine și de calitate inferioară.
„Plantele cultivate folosind tehnologii simplificate au fost mai puțin rezistente la condițiile meteorologice extreme”, a spus Korbut, explicând prognoza sumbră pentru recolta de iarnă din 2025.
Industria rusă a cerealelor a intrat într-un cerc vicios, în care profitabilitatea scăzută determină o scădere a investițiilor și a eficienței, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra profitabilității, au spus analiștii.
„Profitabilitatea în sectorul cerealelor nu este potrivită și nu există perspective pentru creșterea acesteia în viitorul apropiat”, a declarat Alexander Nezhenets, purtător de cuvânt al companiei ruse de cereale Progress.
Din acest an, firmele de cereale vor plăti un impozit pe profit de 25%, în loc de 20%
Banca Centrală a Rusiei și-a semnalat intenția de a crește și mai mult rata dobânzii cheie în timpul unei ședințe a consiliului de administrație de la sfârșitul lunii decembrie, la cel puțin 23%. Începând cu 2025, firmele rusești de cereale vor fi supuse unui impozit pe profit de 25%, comparativ cu 20% în anii precedenți, în timp ce guvernul rus se luptă să ajute bugetul federal tensionat. Se așteaptă ca costurile de producție să crească în general.
În încercarea de a atenua pierderile, fermierii ruși trec la culturi alternative. În 2024, suprafața plantată cu grâu a scăzut cu 1,2 milioane de hectare, în timp ce popularitatea năutului și a lintei – opțiuni neobișnuite pentru fermierii ruși de cereale – a crescut cu 68%.
Industria rusă a cerealelor s-a numărat printre segmentele economice care se luptă cu o lipsă persistentă de forță de muncă în ultimii trei ani.
„Este imposibil să angajezi oameni care să lucreze pe câmp”, a comentat un fermier din regiunea Voronej din Rusia Centrală, care a dorit să rămână anonim. „Ocuparea tuturor posturilor vacante a devenit aproape imposibilă în zilele noastre”.
Fermierul, care deține și o fermă de animale, a spus că se gândește să vândă toate activele, după ce a petrecut aproape 25 de ani ca producător, deoarece conducerea unei afaceri agricole devine din ce în ce mai dificilă, în timp ce nivelul de venituri atins nu mai justifică eforturile.
În ultimul an, a crescut salariile la peste 100.000 de ruble (1.000 de dolari), o cifră care era de neimaginat pentru mediul rural rusesc cu doar câțiva ani în urmă. Cu toate acestea, unii dintre muncitorii săi au ales să se mute în capitala regiunii, unde puteau câștiga 120.000 de ruble (1.200 de dolari) ca curieri.
Recrutarea masivă de către forțele armate și industriile de apărare a atras lucrătorii departe de întreprinderile civile, la fel ca și emigrația, împingând șomajul în Rusia la un minim record de 2,3%, potrivit informațiilor oficiale ale guvernului.
Unele ferme din Rusia au spus că au doar 70% din personalul necesar. Calculele recente ale agențiilor locale de recrutare arată un vârf istoric al locurilor de muncă vacante, cu un candidat în medie, la cinci posturi vacante pe piața muncii.
Se preconizează că deficitul de forță de muncă se va agrava în continuare. În fiecare an, populația rusă din grupa de vârstă 20-65 de ani scade cu aproximativ 1 milion.