Focarul de febră aftoasă generează pierderi majore în sectorul zootehnic în Germania. Un exemplu vine din districtul Barnim, unde un producător de lapte este nevoit să distrugă zilnic mii de litri de lapte, notează RBB24.
Două locații ale unei ferme de vaci de lapte din Werneuchen, Barnim, aruncă în fiecare zi aproximativ 33.000 de litri de lapte. Motivul este o dispoziție generală privind combaterea bolilor animalelor, asociată cu focarul de febră aftoasă, a explicat marți directorul Asociației Fermierilor din Brandenburg, Denny Tumlirsch, pentru postul RBB.
Restricții stricte în zona de supraveghere
Cele două locații ale fermei se află în zona de supraveghere, stabilită preventiv în urma focarului de febră aftoasă din Hönow (Märkisch-Oderland), vineri. Aceasta acoperă un perimetru de 10 kilometri. Fermierul Vincent Overmars, proprietarul fermei din Bernau, a subliniat impactul financiar sever al acestei situații: „Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ pentru febra aftoasă”.
Overmars estimează pierderi de aproximativ 16.000 – 18.000 de euro pe zi. „Am o problemă cu faptul că zona de supraveghere este stabilită pentru minimum 30 de zile. Chiar dacă nu apar noi cazuri, încă 30 de zile mi se interzice să livrez laptele”, a declarat fermierul. Laptele este aruncat în gropile de gunoi de grajd ale fermei, nu în canalizare, a precizat acesta, adăugând că, pe durata interdicției, nici gunoiul de grajd nu poate fi transportat în afara fermei.
Virusul rezistă în produse animale neprocesate
Directorul Denny Tumlirsch a explicat pericolul virusului: „Acest virus persistă în produsele animale. De aceea, nu am voie să transport lapte crud. Totuși, dacă laptele este pasteurizat, virusul este eliminat complet. Chiar dacă în acea fermă nu există dovezi de contaminare, laptele crud este considerat potențial periculos”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Tumlirsch avertizează că efectele febrei aftoase vor afecta activitatea fermierilor din zona de tranziție pentru o perioadă mai lungă. Chiar dacă restricțiile vor fi relaxate curând, problema produselor animale fără certificat de febră aftoasă va rămâne timp de trei luni: „Nu putem exporta produse din Brandenburg cu un astfel de certificat”, a subliniat directorul.
Interdicții globale de import pentru produse animale
Mexic și Coreea de Sud au impus deja interdicții temporare de import pentru carnea de porc germană din cauza acestei boli, iar marți, Marea Britanie a extins interdicția la importurile de animale susceptibile din Germania. Aceste măsuri vizează prevenirea răspândirii bolii.
Comerțul în interiorul Uniunii Europene continuă cu restricții minore, în timp ce Olanda a interzis transportul vițeilor. Până miercuri, este în vigoare o interdicție generală privind transportul de animale din Berlin și Brandenburg.
Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă care afectează animalele cu copita despicată, precum vacile, oile, caprele și porcii. Virusul nu prezintă pericol pentru oameni, dar consecințele economice pentru fermieri sunt devastatoare.