Horticultura în medii controlate este o modalitate de creștere a plantelor în spații izolate din punct de vedere climatic, chimic și biologic, în scopul utilizării producției obținute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale, precum și pentru obținerea furajelor verzi pentru animale.
Unitatea de producție horticolă în medii controlate este o entitate economică care produce bunuri horticole necontaminate chimic și biologic în spații echipate în acest scop.
Într-o încăpere plantele pot fi crescute pe suprafețe etajate. În acest caz suprafața cultivată este dată de produsul dintre suprafața unui etaj și numărul de etaje sau, dacă suprafețele etajelor diferă, de suma acestora.
În cazul în care tehnologia utilizată permite o densitate mai mare a plantelor, valorii suprafeței cultivate i se aplică un coeficient supraunitar reprezentând raportul dintre densitatea culturii realizate în tehnologia respectivă și cea a culturii de același tip realizate în horticultura convențională.
Horticultura urbană este practica cultivării plantelor horticole legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole sau floricole comestibile, în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spațiul intravilan al localităților.
Etichetarea produselor
Plantele produse în medii controlate se etichetează prin utilizarea uneia dintre sintagmele „produs în mediu controlat” sau „produs necontaminat chimic și biologic”.
Produsele obținute în medii controlate nu pot fi inscripționate ca fiind produse naturale, tradiționale sau ecologice.
La etichetarea produselor realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate se va menționa natura substanțelor nutritive folosite la creșterea plantelor.
Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabilă a unității de producție horticolă emisă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane
În scopul asigurării unei concurențe loiale între diferitele metode de cultivare:
a) toate subvențiile aferente unei anumite culturi se aplică identic în cazul culturilor de acel tip realizate în medii controlate sau în horticultura urbană;
b) în cazul în care subvențiile provin din fonduri pentru care există specificări exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestei subvenții va fi asigurat de la bugetul de stat.
În politica agricolă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor fi cuprinse anual măsuri privind stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate, cum ar fi:
a) fonduri nerambursabile destinate achiziționării de echipamente și instalații pentru realizarea de unități de producție horticolă în medii controlate;
b) fonduri nerambursabile destinate asigurării independenței energetice parțiale sau totale a unităților de producție horticolă în medii controlate;
c) fonduri nerambursabile destinate cursurilor de inițiere și pregătire a personalului în vederea realizării și întreținerii unității de producție horticolă în medii controlate.
Fondurile prevăzute mai sus vor fi stabilite anual în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și vor fi alocate prin intermediul acestuia.
Beneficiarul fondurilor finanțate din bugetul de stat are obligația menținerii specificului investiției pentru o perioadă de 10 ani de la data accesării fondurilor și va prezenta anual finanțatorului un raport privind situația economico-financiară a unității de producție horticolă realizată utilizând fondurile respective.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Educației asigură integrarea cunoștințelor privind horticultura în medii controlate în programele instituțiilor de învățământ public de stat de profil, atât la nivel liceal, cât și universitar, precum și dotările necesare pentru derularea procesului de învățământ.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pot înființa centre de cercetare-dezvoltare în domeniul horticulturii în medii controlate finanțate de la bugetul de stat.
Autoritățile administrației publice locale
Primăriile localităților cu un număr mai mare de 100.000 de locuitori au obligația să întocmească și să obțină aprobarea consiliilor locale, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, strategii privind horticultura urbană în spațiul intravilan al localității și amplasarea unităților de producție horticolă în medii controlate.
Primăriile localităților cu un număr mai mic de 100.000 de locuitori pot să întocmească strategii privind horticultura urbană în spațiul intravilan al localității și amplasarea unităților de producție horticolă în medii controlate.
În cadrul strategiilor prevăzute mai sus se analizează nevoile de hrană ale comunității, necesarul de forță de muncă având calificarea cerută pentru desfășurarea activităților specifice horticulturii în medii controlate, posibilitățile de desfacere a produselor, potențialele colaborări cu autoritățile administrației publice centrale, cu mediul privat și cu organizațiile neguvernamentale și se stabilesc modalitățile de intervenție financiară, fiscală și de altă natură care pot duce la dezvoltarea horticulturii în medii controlate pe teritoriul localității.
În strategiile întocmite conform prevederilor de mai sus, autoritățile administrației publice locale stabilesc:
a) zonele care pot fi utilizate pentru practicarea horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane;
b) condițiile în care pot fi transferate suprafețe de teren sau clădiri pentru a fi destinate horticulturii în medii controlate;
c) condițiile în care pot acorda facilități pentru stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane pe teritoriul localității.
d) strategia de comunicare către cetățenii comunității a beneficiilor horticulturii în medii controlate și ale horticulturii urbane; e) modalitățile prin care pot implica activ cetățenii localității în dezvoltarea horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane.
Dispoziții finale
În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va stabili, prin norme metodologice, condițiile de autorizare a funcționării unităților de producție horticolă în medii controlate și de etichetare a produselor.
LEGEA 398/2023 privind stimularea horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane a fost adoptată de Parlamentul României și promulgată de președintele României, în 13 decembrie 2023, fiind publicată în Monitorul Oficial, în 14 decembrie, Partea I, 1131
foto cover the-possible.com/Adobe Stock