Guvernul României a aprobat vineri, 16 ianuarie, prin HG 15/2025, o nouă subvenție agricolă numită PD ( Plăți Directe ) 28 ”Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile”. Noua subvenție este prevăzută în Planul Strategic 2023 – 2027, documentul fundamental în baza căruia România primește în acești ani banii alocați de Uniunea Europeană prin Politica Agricolă Comună ( PAC ).
HG 15/2025, care conține și alte prevederi referitoare la subvențiile agricole, modifică și completează HG 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.
”La articolul 1 alineatul (3) litera d) prima liniuță „ — în sectorul vegetal”, după punctul (iii) se introduce un nou punct, pct. (iv), cu următorul cuprins: „(iv) menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, intervenția PD-28 prevăzută în PS 2023-2027;”, Monitorul Oficial, partea I, nr. 43, vineri, 17 ianuarie 2025.
PD-28 – ”Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile” este o eco-schemă care poate fi aplicată voluntar de fermieri, plata acordată fiind suplimentară la subvenția agricolă de bază, numită BISS ( The basic income support for sustainability / Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității ).
Cuantumul unitar planificat în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha. Cuantumul minim este de 49,45 euro/ha. Cuantumul maxim estimat este de 75,63 euro/ha.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR ) estimează că eco-schema PD 28 va fi aplicată pe o suprafață totală de 2.132.435 de ha, la nivelul anului 2028.
Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 337.700.000 euro, în intervalul 2025 – 2028.
În categoria menținerii zonelor neproductive se încadrează următoarele suprafețe:
Margini de câmp, petice sau zone tampon pentru parcele / Margini de câmp, petice sau zone tampon pentru parcele agricole, cu lăţime minimă de 1 m. Suprafaţa inclusă în ponderea minimă se calculează până la o lăţime maximă de 20 m.
Teren lăsat pârloagă / teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menținut în bune condiții agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreținere. Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minim 6 luni într-un an de cultură și acoperă lunile martie – august, dar nu mai mult de 4 ani pe același amplasament.
Zone umede mici / Întinderi de bălți, mlaștini, turbării, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, de mică dimensiune, unde apa este stătătoare sau curgătoare, cu suprafaţa de minimum 0,1 ha, pentru care suprafaţa eligibilă pentru ponderea minimă se calculează până la o dimensiune maximă de 1,0 ha.
Elementele noi de peisaj ce pot fi înființate sunt:
Garduri vii individuale, șiruri de arbori/ arbuști și arbori în aliniament / Garduri vii individuale, șiruri de arbori/arbuști și arbori în aliniament din diferite specii, incluse în calcularea ponderii minime până la o lăţime maximă de 30 m;
Grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre / Grupuri de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre, eligibile pentru calcularea ponderii minime până la o suprafață maximă de 0.9 ha;
Arbori solitari/ izolați
Movile / Ridicături de pământ sau de pământ și pietre, permanente, de formă circulară sau alungită, înierbate sau împădurite, eligibile pentru calcularea ponderii minime de la o suprafaţă minimă de 0,01 ha până la o suprafață maximă de 0,3 ha.
Beneficiarul:
- se încadrează în categoria fermierilor activi, definiți în înțelesul art. 4, alin. (1) al Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 conform legislației naționale,
- este beneficiar al schemei BISS,
- este utilizatorul unei suprafețe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și având o categorie de utilizare eligibilă,
- deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha,
- se angajează, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice,
- se angajează să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.
Prin participarea la această eco-schemă, fermierii vor contribui la crearea de noi zone destinate biodiversității, îmbunătățirea sănătății solului și a resurselor de apă, ceea ce poate duce la creșterea productivității pe termen lung.
Obiectivele eco-schemei:
Sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune;
Contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin îmbunătățirea sechestrării carbonului, precum și prin promovarea energiei sustenabile
Contribuirea la stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor.