Ritualul cafelei la Napoli, preparată cu o cafetieră inventată în Franța dar adoptată definitiv de urmașii sirenei Partenope

cafea napoli cuccumella foto: caffelabmagazine.it

Pentru locuitorii de la Napoli, cafeaua nu e doar ceva de băut în maximă viteză în drum spre locul de muncă, așa cum se întâmplă îndeobște cu cafeaua espresso în Italia. Nu, la Napoli cafeaua e un ritual, reprezintă un adevărat cult, din care face parte și il caffe sospeso. Iar dacă cineva te invită la cafea, nu poți refuza, echivalează cu o jignire. Dar cum s-a născut această curioasă tradiție, dat fiind că nu e vorba de un produs local?

Cultura noii băuturi care se răspândea dinspre Africa, via Turcia, spre Europa, pătrunzând pe vechiul continent inițial la Viena. Apoi la Veneția și în paralel și la Napoli, unde a fost adusă cu ea de Maria Karolina von Habsburg, fiica Mariei Teresa, ajunsă la Napoli prin căsătoria cu Ferdinand IV de Bourbone, în 1768. În realitate, cafeau ajunsese deja la acel moment în orașul de la poalele Vezuviului, adusă de negustorii venețieni, dar fiind foarte închisă la culoase se considera că aduce ghinion. Biserica însăși o prezenta ca pe o băutură a diavolului.

Se spune că la un bal organizat într-o importantă reședință a casei de Bourbon, Regia di Caserta, a fost servită pentru prima dată cafea de tineri îmbrăcați elegant, care ulterior aveau să fie numiți barmani. Se năștea, astfel, înainte de 1800, prima cafea de la Napoli. Din acest moment, prepararea cafelei a început să devină o artă, și la fel și prăjirea ei.

‘A cuccumella

Ulterior, la circa un secol distanță, avea să ajungă în casele napoletanilor o invenție – paradoxal – franceză, la cafetière Morize: la cocumella în italiană, devenită în dialectul local ‘a cuccumella. Este o cafetieră primordială dar extrem de interesantă, care îmbină metoda de preparare turcească, prin fierbere, cu cea prin infuzie, care se naște în fostul Imperiu austro-ungar.

Nu folosește forța creată de presiune, ci profită de forța gravitațională. După fierbere, se întoace invers. Are un filtru dublu, prin care apa fierbinte are nevoie câteva minute ca să treacă. Este timpul pe care napoletanii îl dedică așteptării cafelei și care face și el parte din ritual.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Vânzătorii ambulanți de cafea, cu căruciorul

În continuare, a fost rapid adoptată și metoda espresso, odată cu explozia de caffetterii și baruri. Însă în familie napoletanii continuă să rămână fideli cafettierei lor speciale. Iar momentul când se poate savura la maxim o cafea preparată cu cafettiera napoletană este pe balcon, după ora de odihnă de după masa de prânz.

Însă între cafeaua domestică și cea de la bar, a existat și perioada vânzătorilor ambulanți, care parcurgeau dimineata în viteză straduțele strâmte ducând cu ei un cărucior în care se regăsea un recipient cu cafea și unul cu lapte, însoțite de un coșuleț cu cești și zahăr: ofereau cafeaua trecătorilor grăbiți, o perfectă formulă în care se întâlnește ceea ce limbajul marketingului avea să numească mult mai târziu întâlnirea cererii cu oferta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *