Reprezentanții sectorului agricol și alimentar din Uniunea Europeană solicită o abordare „echilibrată și atentă” cu privire la o posibilă liberalizare suplimentară a comerțului cu Ucraina

cereale, ucraina, preturi minime, proteste fermieri Sursa foto: Dreamstime

Reprezentanții sectorului agricol și alimentar din Uniunea Europeană solicită o abordare „echilibrată și atentă” cu privire la o posibilă liberalizare suplimentară a comerțului cu Ucraina, pe fondul pregătirilor Comisiei Europene de a prezenta Consiliului UE obiectivele viitoarelor negocieri comerciale, informează agriland.ie.

Mai multe organizații din sectorul agricol european, printre care și Copa Cogeca, au emis o declarație comună prin care își exprimă susținerea pentru Ucraina, dar atrag atenția asupra presiunilor acumulate asupra unor sectoare sensibile din UE.

Deși sprijinul acordat Ucrainei în aceste vremuri dificile rămâne important, orice acord revizuit trebuie să țină cont de presiunile cumulative care afectează sectoarele sensibile ale UE (cereale, semințe, zahăr, carne de pasăre, ouă, etanol, miere), mai ales în contextul recentului Acord Comercial UE-Mercosur”, se arată în declarația comună.

Problemele agriculturii europene în fața liberalizării comerțului

Organizațiile au subliniat că măsurile comerciale autonome (ATMs) adoptate în trecut pentru a sprijini Ucraina „au afectat semnificativ sectorul agricol al UE” și că „decizia de a reveni la Acordul de Asociere UE-Ucraina este binevenită pentru că oferă mai multă predictibilitate și securitate”. Totuși, ele avertizează că extinderea liberalizării comerțului ar putea pune o presiune suplimentară asupra producătorilor europeni.

Pentru a proteja interesele producătorilor și ale procesatorilor europeni, organizațiile cer menținerea unor mecanisme precum contingentele tarifare (TRQs) și explorarea altor măsuri care să limiteze importurile excesive. „ATMs actuale nu oferă o protecție suficientă pentru produsele sensibile, iar unele dintre cele mai afectate sectoare, precum grâul și orzul, nu beneficiază de nicio protecție”, se precizează în declarație.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Riscurile extinderii producției ucrainene

Semnatarii avertizează asupra „capacității incredibile a agriculturii ucrainene de a-și extinde rapid producția pentru exporturi, așa cum s-a întâmplat în cazul zahărului” și subliniază că situația ar putea să se repete pentru alte produse precum cartofii, carnea de porc, lactatele sau etanolul.

Declarația comună este semnată de șapte organizații-cheie din sector, printre care:

  • Copa Cogeca – organizația umbrelă a cooperativelor și fermierilor europeni;
  • AVEC – procesatorii și comercianții de carne de pasăre;
  • CEFS – producătorii de zahăr;
  • CEPM – producătorii de porumb;
  • CIBE – cultivatorii de sfeclă de zahăr;
  • EUWEP – comercianții de ouă, produse din ouă și vânat;
  • iEthanol – producătorii de etanol industrial și pentru băuturi.

Apel la un cadru echilibrat

„Cerem Comisiei Europene să colaboreze îndeaproape cu părțile interesate, Parlamentul European și statele membre pentru a dezvolta un cadru comercial care să protejeze agricultura europeană. Rezultatul acestor negocieri trebuie să reflecte solidaritatea cu Ucraina, dar și realitățile piețelor europene și ale producătorilor săi”, au concluzionat organizațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *