Un nou model generat de inteligența artificială, denumit „Michael”, arată cum ar putea arăta oamenii în anul 2055 dacă obiceiurile alimentare nesănătoase vor continua. Imaginea terifiantă prezintă un om cu umeri cocoșați, burtă proeminentă, frunte acoperită de acnee, ochi galbeni și fața căzută, scrie The Mirror.
Acest model a fost dezvoltat de compania Gousto, cunoscută pentru serviciile de livrare de rețete, în cadrul unui raport menit să atragă atenția asupra impactului pe termen lung al consumului excesiv de alimente ultra-procesate. Potrivit proiecțiilor, o astfel de dietă ar putea duce la probleme grave de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, ficat gras și acumulare de grăsime intra-abdominală.
Statistici îngrijorătoare
Datele recente ale Office for Health Improvement and Disparities arată că 64% dintre britanicii peste 18 ani erau supraponderali sau obezi între 2022 și 2023. De asemenea, Regatul Unit se află pe locul al doilea în lume la consumul de alimente ultra-procesate, fiind devansat doar de SUA.
Conform studiului, în viitor, dietele bazate pe astfel de alimente ar putea genera nu doar schimbări fizice, ci și probleme de sănătate mentală. Oamenii ar putea suferi de anxietate, depresie, piele uscată și iritații, iar somnul de slabă calitate ar duce la oboseală, iritabilitate și dificultăți de concentrare.
Peste 75% dintre respondenți afirmă că își doresc să mănânce mai sănătos, dar nu au timp sau bani
Raportul a constatat că 60% dintre britanici nu sunt conștienți de efectele pe termen lung ale consumului de alimente ultra-procesate, deși peste 75% dintre respondenți afirmă că își doresc să mănânce mai sănătos, dar nu au timp sau bani.
Dr. Hilary Jones, MBE, partener al Gousto pentru raportul Ultra Processed Plates, explică: „Ultra-procesarea alimentelor nu este în mod inerent dăunătoare, dar când aceste alimente domină dieta noastră și înlocuiesc ingredientele proaspete și nutritive, ele pot crește riscul apariției unor probleme de sănătate pe termen lung, precum bolile cardiovasculare, tulburările metabolice și deficiențele nutriționale. O dietă echilibrată, bogată în ingrediente integrale, este esențială pentru prevenirea bolilor cronice și susținerea sănătății generale”.
Timo Boldt, CEO-ul și co-fondatorul Gousto, subliniază importanța transparenței în industrie: „Cred că mâncarea este medicament, iar o dietă corectă ne ajută să rămânem sănătoși mai mult timp. Dar, pentru a-i împuternici cu adevărat pe oameni, avem nevoie de o transparență mai mare în industria alimentară și de standarde clare pentru clasificarea alimentelor ultra-procesate, astfel încât toată lumea să poată face alegeri mai bune pentru sănătatea lor”.
Pentru a promova alimentația sănătoasă, Gousto a extins meniul său la peste 500 de rețete, dintre care 89% sunt realizate cu ingrediente care nu sunt ultra-procesate, oferind o soluție convenabilă și nutritivă pentru consumatori.